Депутатите казаха "да" на 140 км/ч. БСП иска вето от Плевнелиев

С 83 гласа "за", 15 "против" и 1 въздържал се депутатите приеха на второ четене поправките в Закона за пътищата.

"Бяхме склонни да подкрепим промяната на управляващите в Закона за пътищата рекламните билбордове да не бъдат изграждани до магистралите, защото с тази реклама наистина се прекалява и това разсейва водачите", каза по време на обсъждането на закона депутатът от КБ и бивш транспортен министър Петър Мутафчиев.

На второто четене на закона текстът се промени и вносителите допуснаха компромис, което, според мен може да се тълкува и като лобистка поправка. Всички, които до този момент са подали искания за изграждане на обекти край магистралите, ще бъдат удовлетворени по стария законов ред.  

Максимална скорост от 140 км/ч за леките коли на автомагистрала предвиждат промените, в момента те могат да се движат с до 130 км/ч. Според пояснението на регионалния министър Лиляна Павлова, от днешната преса - по-високата разрешена скорост няма да е за участъци като стария участък на "Тракия", а само за новите магистрални участъци, тъй като те отговарят на всички изисквания.

"Аз съм за това да има понятие скоростен път. Това са четирилентови пътища, по които е разрешена по-висока скорост от 90 км/ч", коментира още Мутафчиев. Друг е въпросът тези пътища първо да не се използват да заменят автомагистралите, което е нашето голямо притеснение. Тези пътища са да свързват магистралите, да създават възможност за по-бързо движение между отделните областни градове, но не са да сменят политиката на изграждане на автомагистрални трасета в България, отбеляза депутатът. Ние с това няма да се съгласим, категоричен е той. Опасявам се точно от това, че части от АМ "Хемус", например, ще бъдат заменени със скоростен път, конкретизира опасенията си бившият министър.

БСП заяви, че ще иска вето на закона.

"Заедно с народни представители, извън ГЕРБ, ще поискаме президентът да наложи вето върху тази част от Закона за пътищата, която предвижда увеличение на скоростта на 140км/ч.", заяви в парламента зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков, след като мнозинството прие да се увеличи максималната скорост на движение по магистралите. Миков беше категоричен, че текстът е опасен за гражданите.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини