Решено: Вдигат пак паметника на Георги Димитров в Димитровград

С 24 гласа "за", един "против и 5 "въздържал се" димитровградските общинари решиха да бъде вдигнат наново паметникът на Георги Димитров, който в момента се намира в разсадника в парк Марица.

Както се и очакваше докладната, внесена от БСП предизвика бурни дебати в залата, както междувпрочем и голяма част от точките в дневния ред на общинарите.

Началото на дискусията постави Калина Монева от "Да за Димитровград", която прочете декларация от движение "Герьовден". От нея стана ясно, че формацията не е против вдигането на монумента на Димитров, но в само като част от алеята на монументалното изкуство.

В подкрепа на предложението на колегите си от БСП се изказа Тодор Тодоров. Той бе на мнение, че с поставянето на основите на въпросната алея Димитровград ще се превърне в туристически център. На същото мнение бе и Катя Панева от "Да за Димитровглад", която призова колегите си да гласуват без политически ограски.

Яростен противник на възстановяването на бронзовата фигура на партийния вожд бе Данчо Данев от ЗНС. Той на няколко пъти изнесе на колегите си историческа лекция за спорната, по думите му фигура на Димитров и негово управление.

Паметникът на Георги Димитров бе свален от централния площад в Димитровград през 90-те години на миналия век

Съветниците от групата на ЕНП също дадоха рамо на идеята с уточнението, че миналото не трябва да се забравя, а да се помни и зачита.

Бившият градоначалник и сегашен съветник от "Лидер" Димитър Хаджииванов предложи финансирането на инициативата да стане с пари от бюджета за тази година, а не както бе записано в докладната през следващата 2013 година.

В дългите дебати се включи и кметът Иво Димов, който бе на мнение, че Георги Димитров е спорна личност, но част от историята на България. Градоначалникът призова колегите си преди да вземат решение,  да помислят дали реално паметника ще може да бъде възстановен в предишния си вид и колко би струвало това на общината.

Думата в залата взе и бившият главен финансист на общината от времето на социализма Теню Кунев, който поясни, че 42 000 лв. е струвало поставянето на фигурата, а двойно повече махането на паметника през 90-те години на миналия век.

В крайна сметка бе утвърден терен за монтиране на паметника в началото на парк Марица, според приложената в докладната скица като анонс към бъдещата алея на монументалното изкуство. Дейностите по ремонта и поставянето на фигурата бяха възложени на градоначалника Иво Димов, парите ще са от Бюджет 2013.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини