Хлябът поскъпва пак през август. Държат село без вода. Преглед на регионалния печат

"Хлябът поскъпва от август", съобщава "Новинар Юг". Цената на зърното сколича до 430 лв за тон, което нямало как да не се отрази върху цената, смятат хлебопроизводители и мелничари. Най-хубавото българско зърно се изнася в чужбина, българите ще ядат хляб "от каквото остане" философства зърнопроизводител от димитровградско. На въпроса, защо така, Петко Николов от кооперация "Доверие" в село Странско дава безумно обяснение: мелниците тръгнаха с ниски изкупни цени и хората почнаха да продават навън. Качеството на зърното ни било добро и се харчело. Между другото , цената на българското жито е най-висока в черноморският басейн.

По въпроса за качеството. Когато преди 3-4 години жегите унищожиха зърното и качеството хич го нямаше, тогаова зърнопроизводителите ревнаха държавата да ги обезщети понеже и те хляб ядяли и щели да фалират. Тогава България  и вътрешния пазар бяха много добри. И сега държавата налива субсидии на земеделците. В резултат-качеството е добро и в търсене на пачките се изнася навън, за българите "каквото остане".

"Исмаил метна 50 евро на полицаи, те го арестуваха" водещо на стр. 3-та. Турски тираджия нарушил забраната да пътува по републиканската пътна мрежа в неделя. Полицаи тръгнали да му съставят фиш край Харманли, но турчинът решил да мине тънко и хвърлил 50 евро в полицейската кола. Бил незабавно закопчан, по случая е заведено досъдебно производство.

"Семейство се преби в канавка, 5-ма ранени". Семейство гастарбайтери от Франция, се преби край Свиленград, докато бързало за Турция. Водачът изтървал волана и Реното се обърнало по таван. Най-сериозно е положението на 18 годишна девойка, която е с опасност за живота. На шофьора нищо му няма.

"Седмокласниците с последен шанс за елитна гимназия". В петък започва вътрешният прием по училищата, т.нар.4-то класиране. Всяко училище може да си обяви свободните места и да осъществява прием независимо от желанията при кандидатстване. Разбира се, кандидатите трябва да са издържали и двата изпита.

"3 акумулатора вместо пляс-пляс педалите"-чело на вестника. Хасковлия си направил електрически велосипед. Задвижвал го с 36 волтов електромотор, който се зареждал от три акумулатора за скутерче, поставени в багажника. Всичко струвало 700 лв. Тодор Христов бил готов да го продаде за 750 лв, заради вложения труд. Христов е електричар.

"80 % от къщите на Стамболийски без вода" чело на "Хасковска Марица". Едно от най-големите хасковски села е държано буквално на воден режим. Водата свършва в 5 часа, явява се следващата сутрин и в късния следобед пак свършва. В събота и неделя пък няма въобще вода. Така продължавало цяло лято. Жалвали се на ВиК от там не им обръщали внимание. От ВиК обаче твърдят, че са проверявали положението в селото неколкократно. Налягането по главния тръбопровод е нормално, резервоарите са пълни. Което означава, че водното дружество подава достатъчно вода. Обяснението е просто-когато почнат да си поливат градинките, налягането пада и горната махала на Стамболийски остава без вода. Още повече че часовете съвпадат, полива се надвечер, когато по думите на стамболийци повсеместно няма вода.

"Ни вест ни кост от Христо повече от година". Общо 58 деца са безследно изчезнали в страната, Христо е най-малкия. Преди година и 4 месеца, 2-годишното момченце тръгва с чичо си на паша край пловдивското село Патриарх Евтимово. По някое време момченцето се уморява да върви след животните и тръгва да се прибира само. От тогава никой не го е виждал, въпреки масираното издирване с армия, доброволци и водолази. В селото се говори, че детето е "взето" същото било хубаво, със светла коса и светли очи. А имало честа практика ромите да си продават децата в гръцко. Семейстовто на детенцето е многодетно и е чест клиент на социалните служби в пловдивско. Според местните-защото не си гледат добре децата. Явно наистина е така.

"С 50 % са се увеличили жалбите срещу застраховките на банките". Хората масово недоволства от задължителните застраховки при потребителски кредити. Много банки в императивен стил изискват застраховка живот или злополука. Това натоварва с поне още 120 лв годишно потребителя. Проблемът е че при инцидент, не се изплащат обезщетения или те са смешни. Клиент на банка си счупил крака и въпреки наличие на съответната застраховка, получил като обезщетение едва 22 лв. Договорите с банката са витиевато написани, трябва да внимавате, предупреждават юристи.

"923 709 лв.за улици в Бисер, Лешниково и Харманли". Стартира обществената поръчка за възстановяване на улиците пострадали в наводненията. Най-много пари отиват за Харманли, 7 улици ще бъдат изградени в Бисер и главната на село Лешниково.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини