Стамболово пред фалит. Преглед на регионалния печат

"Община Стамболово пред фалит, бизнесмени запорират сметките" - "Новинар юг". Частни фирми поголовно запорират сметките на община Стамболово за да я принудят да си им разплати парите. Че общината е пред финансов колапс си пролича и преди месеци, когато енергото спря тока на общинското иК заради неразплатени сметки. Сега на дневен ред са фирмите участвали в ударното строителство в общината през последните три години. Един от тях е собственикът на |ВиК Бунар Фикрет Вели, който има да взима около 300 хиляди лева заработени в периода 2009-2012 година. Кметът Маджид Мандаджъ обаче смята, че всичко е наред. Коя община няма проблеми, пита той. От негова гледна точка нещата вървят-заплатите се раздават навреме, мотелите в общината са пълни, завършва се ремонтът на 10 села в стамболовско. "По добре в общината да няма пари, но на хората да им е добре" смята Мандаджъ и добавя, че е изготвен план сметка за погасяване на задълженията. Разчита се и на едни 75 хиляди лева поискани от Симеон Дянков, но от бодрото интервю на стамболовския кмет, съпътстващо материала за фалита, човек остава с впечатлението, че и без тях, Стамболово пак ще се справи.

"Митьо фашиста краде автомобил на кило ракия". Става дума за димитровградски субект именуван с обикновеното Пламен Стефанаков, който бог знае от къде е получил гръмкия си прякор. Известен с кражби и хулигански прояви, а от няколко дни и с липса на сиво вещество. Фашиста задигнал колата на харманлийка паркирала на булевард "3-ти март", но бил толкова пиян, че го засекли лесно. В кръвта му са открити 2.14 промила, които специалистите в "Новинар" преобръщат в кило ракия.

И още по темата на броя: "Радиевци: Ракиеният казан е завод за развод". Репортажът от селския казан е водещ на броя. Причините са понятни-сега е сезонът на сливовицата, а по селата друга радост май не остана. От 500 къщи в Радиево, 150 залагат скоросмъртница. Девизът на селяните е "Там където има силен градус, има радост.

На темата е посветен редакционният коментар на броя и традиционната карикатура.

"Пенсионери: Кметът ни разделя", чело на "Хасковска Марица". Пенсионерите се жалват че кметът Георги Иванов е разцепил техния съюз като е изградил паралелния "Съюз на пенсионера". Проблемът е, че другия съюз ще прибира гласуваната от общинския съвет годишна субсидия от 7 хиляди лева. Всичко опира до пари и до древната римска мъдрост "Разделяй и владей".

"Кола пропадна в дупка на кърджалийска". Хасковлийка пропаднала в дупка получена от ВиК авария. Аварията е отстранена, дупката също, но хасоквлийката си повредила колата и заплашва да съди всичко живо, докато не и се възстановят щетите. Под статията пък има снимка на преобърната кола. Става дума за едно Сузуки което свари да се обърне на изкачване за село Конуш. 13 годишно момиче е в кома, заради несъобразена скорост.

"Деца влязоха в двореца на тракийски владетел". Дописката от Тополовград разказва за ученици които посетили историческа местност под ръководството на известната археоложка проф. Даниела Агре. За да направи открития урок по интересен, дамата направила компютърна възстановка на двореца от средата на 4-ти век преди Христа, а после развела децата из точното място, където се намирала сградата. Нещо като минало и настояще в едно. Браво на професорката, която май трябва да изнесе един открит урок и на учителите на тема "Как да сме интересни на учениците". Даскалите имат сериозна нужда от квалификация в това направление.

"Медицинска сестра се обеси след рожденният си ден" на стр. 3-та. Материалът дори не дава и намек за версия защо една 51 годишна жена ще посегне на живота си. Нещо средно между полицайска сводка и квартални одумвания, в които направо е недостойно да се рови човек.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини