В ОбС-Хасково: Колко голяма е приличната заплата

сесия, заплата, приличие

До какъв размер е нормално голямата заплата? 800 лева неприлично голяма заплата ли е? А 1200 лева?

Ако бяхте присъствали днес на сесията за общинския съвет в Хасково, щяхте да имате яснота по тази екзистенциална тема. Отделен въпрос е дали отговорът щеше да ви хареса.

Последната точка от дневния ред бе питания към кмета Георги Иванов. Бе зададен само един въпрос. От лидера на БСП Иван Станчев. И той бе по-скоро молба.

Станчев попита защо не се превеждат гласуваните в бюджета на общината субсидии за съюзите на инвалидите, на диабетоболните, на пенсионерите. Молбата бе да се платят предвидените пари.

Кметът взе думата и отговори, че с изключение на съюза на инвалидите останалите не са представили отчети за похарчените миналата година пари. А за инвалидите пък от общината имали забележки, не признавали някои от разходите.

По отношение на пенсионерите пък забележката на кмета бе, че шефът на читалище „Св. Климент Охридски“ - „някой си Славейко“, си е писал заплата от 800 лева. При положение, че останалите читалищни дейци получавали по 400 лева, а на това отгоре тези културни средища се финансират от общината. „Къде има заплата 800 лева?“, попита гневно кметът.

Иван Станчев не отговори. А можеше.

Преди по-малко от час в същата тази зала се дискутираше друга заплата. На шефа на „Тролейбусен транспорт“. Според решението на ОбС той трябва да получава възнаграждение в размер на четири минимални работни заплати (МРЗ). Една МРЗ е 290 лева. С други думи, Гюнай Юсуф ще получава 1160 лева месечно.

При обсъждането на докладната записка думата взе Стефан Атанасов. „При тази криза и недостиг на пари намирам, че заплатата на шефа на тролеите е много голяма. Предлагам тя да стане 3 минимални заплати. Още повече, че това предприятие се издържа от общината“, заяви той. Три минимални заплати се равняват на 870 лева.

22-ма от общинските съветници обаче решиха, че това е твърде малка заплата. Те гласуваха „против“ предложението на Стефан Атанасов. А с гласовете на 29 общински съветници заплатата на Гюнай Юсуф бе закована на 1160 лева.

С други думи – началникът на 10 тролея (дали има и толкова?!) е нормално да получава 1200 лева, а за секретаря на едно читалище е неприлично да взема 800. И едното, и другото , се субсидира от общината.

Нещата сякаш си идват на мястото, ако припомним, че в единия случай става дума за култура, а в другия – за синекурна длъжност за „наши момчета“.

Някога една останала с мрачна слава в историята фигура бе признала: „Като чуя думата „култура“ се хващам за пистолета“.

Сега времената наистина са други. Като чуят думата „култура“, се хващат за бетонобъркачките.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини