Рисаци правят луда гонка по древен образец

Конете рисаци развиват по-голяма скорост в тръс, отколкото в галоп

Десетки породисти коне от вида „рисисти“ спретнаха лудо състезание с двуколки край Симеоновград. За надпреварата бяха дошли коневъдци чак от Северна България, плюс по-близките региони като Пловдив, Пазарджик и т.н. Рисистите коне, така наречени „рисаци“ са получени от сложни, продължили столетия кръстоски и целенасочен тренинг за бягане в тръс. В резултат на ген и тренировки, рисаците развиват по-голяма скорост в тръс, а понякога и в раван. 

При всички положения обаче е забранен галопът. И с това бяха свързани най-големите скандали на състезанието. 

Надбягванията бяха за паричен награден фонд и всеки искаше да спечели. По традиция, губещите подкарват коня в галоп, но регламентът позволява не повече от 10 галопни маха, обясни организаторът Илчо Илчев, собственик на автокъща край Харманли. Именно негов кон, с жокей Митко, спечели и голямата награда от 1000 лв в първа свободна категория, без ограничения във възрастта. Иначе надпреварата бе за 2, 3 и 4 годишни коне. Имаше и още една свободна категория, където обаче бе разрешен галопът. Нещо което е в пълен разрез с буквата и духа на породата. 

Тъй като по порода са лековпрегатни, рисистите коне с лекота се научават да теглят леки колесници, основно двуколки. Тази традиция датира още от древна Гърция и Рим, където се провеждали надбягвания с колесници, а пък триумфаторите са приемали аплаузите на тълпата. Същинските корени на породата обаче са в бойните полета. 

Колесница, запрегната с рисак/ци/, е танкът на древността-широко използван във военни действия за разбиване на бойния ред на врага. За подобни цели ездата в тръс е по-полезна защото позволява по-добро прицелване на стрелците с лъкове, качени в колесницата.

Г.Христов

Елегантните жребци събраха възхищенията на публиката
Галопните махове са забранени
Жокеят Митко и породистата кобила спечелиха 1000 лв за собственикът и, Илчо Илчев
Коневъдци се черпят за здравето на животните
Състезанието привлече колоритна публика
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини