Британски Бермудски триъгълник - Над 275 хил. имигранти с неуреден статут

Парламентарната комисия по вътрешни работи в парламента в Лондон съобщи, че британската Агенция по граничен контрол е затрупана от 275 хиляди случая на имигранти, които тепърва трябва да бъдат разглеани.

Става дума за чуждестранни престъпници, кандидати за политическо убежище, незаконни имигранти и други граждани на чужди държави, които отказват да напуснат страната.

Председателят на комисията Кийт Ваз заяви, че изоставането в решаването на тези случаи, което ще отнеме години, е недопустимо и посочи, че агенцията е затънала в „собствен Бермудски триъгълник”. „Лесно е да се влезе в него, но е почти невъзможно да се проследи всеки отделен човек, камо ли той да бъде накаран да напусне страната”, каза Ваз. Той добави, че за първи път парламентарната комисия по вътрешни работи е направила списък на всички случаи, които Агенцията по граничен контрол все още не е решила.

В доклад на комисията за работата на агенцията се посочва още, че решението на британското правителство да съкрати с една четвърт визите, които се издават на чуждестранни студенти, едва ли ще се отрази благоприятно на Обединеното кластво. Те отбелязват, че Великобритания трябва да остане привлекателна дестинация за висше образование, тъй като таксите, които се плащат в тази област вливат милиарди в икономиката на страната.

Но депутатите призоваха Агенцията по граничен контрол да вземе по-строги мерки срещу незаконните колежи в страната, които под прикритието на студентски курсове узаконяват присъствието на имигранти на Острова.

Парламентарната комисия препоръчва на агенцията да действа по-твърдо и при депортирането на чужденци, извършили престъпления. В бъдеще процедурите по депортиране трябва да започнат веднага след като бъде издадена съдебна присъда, се казва в доклада. 

Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини