Димитровградските огнеборци срещнаха празника си с голям пожар и реформи

Пожарникарите днес отбелязват своя професионален празник

С голям пожар на територията на бившата консервна фабрика посрещнаха своя професионален празник огнеборците в Димитровград.

47 пожара с материални щети в общината от началото на 2012 година сочи още статистиката на службата по пожарна безопастност.

Приблизително толкова са и инцидентите станали за същия период на миналата година. Запалванията без сериозни загуби са 195 и са с 35 по-малко в сравнение с 2011 година.

Зад сухата статистика стоят новите реалности, сподели на среща с журналисти днес шефът на тукашната пожарна служба гл.инспектор Иван Пачов.

По думите му, предстоят реформи в системата, която вече е засегнала и местната пожарна. В момента на щат в нея са 50 огнеборци, но скоро предстои цифрата да бъде намалена с 10 бройки.

Пачов коментира и предстоящото навлизане на доброволните формирования в гасенето на пожари.

"Личното ми мнение, е че тази реформа не бе добре обмислена. Идеята е добра, но за да се сработят отрядите от доброволци реално трябват поне още 5-10 години", смята шефът на службата в Димитровград.

Той лично е доволен от превантивната работа с децата в Община Димитровград и създадените четери отбора "Млад огнеборец" в местни училища.

В Димитровград работи и единственият в областта кабинет за обучение на малчуганите, като преминалите деца до момента са близо 1 700. Младите огнеборци вече няколко години участват в регионални състезания и се класират на челните места. Два пъти децата пътуваха до Германия, където имаха съвместни лагери с малките немски огнеборци.

Шефът на димитровградските пожарникари -гл.инспектор Иван Пачов
47 пожара с материални загуби отчитат огнеборците в Димитровград, тези без щети са 195

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини