Синдикални федерации излязоха на протест срещу параметрите на проектобюджет-2022

Представители на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите (НСПС) „Огнеборец“, Независимата синдикална федерация (НСФ) „Култура“ и Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) излязоха днес на протест пред сградата на Народното събрание. Те изразиха недоволството си срещу параметрите на проектобюджета за 2022 г., съобщиха от пресцентъра на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). Демонстрацията съвпадна с гласуването на второ четене на проектобюджета за тази година в парламента.

Пожарникарите настояват за 20-процентен ръст на заплатите и по-добри условия на труд. Те бяха на протест и в събота, а после проведоха среща с премиера Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев. Исканията обаче не бяха удовлетворени. Обяснено бе, че евентуално увеличение на възнагражденията се предвижда при актуализацията на бюджет-2022 в средата на годината, и то при извършени реформи в МВР, посочиха от КНСБ. От НСПС „Огнеборец“ не са съгласни увеличението на средствата да бъде през юни. Служителите изтъкват, че високият процент на инфлацията, изоставането на доходите рефлектира негативно върху нашите членове.

От СТСБ алармираха отново, че няма яснота дали служителите в столичния градски транспорт ще получат заплатите си за февруари. Оттам припомниха, че са нужни 178 млн. лв., за да бъде подкрепен транспортът на София, посочиха от КНСБ. Транспортните синдикати настояват държавният бюджет да предвиди и 115 млн. за обществения транспорт в останалите градове на страната, както и 85 млн. лв. - за междуселищните пътувания. "БДЖ-Пътнически превози" трябва също да получава подкрепа, както останалият обществен транспорт, отбелязаха още от синдикалната организация.

От федерация „Култура“ призоваха да бъде осигурено договореното през миналата година 25-процентно увеличение на средствата за всички културни браншове, вместо предвидените 5 на сто за музеи и галерии и до 9,2 на сто - за библиотеки.

По-рано през деня КНСБ подкрепи с декларация исканията на НСФ „Култура“. От синдиката подчертават, че отлаганите мерки за достойно повишаването на доходите на работещите в структури от сферата на културата и наслагваните с години проблеми рефлектират върху състоянието на служителите. КНСБ подкрепя всички законови действия за постигане на достойно заплащане на работещите във всички бюджетни сфери и икономически сектори в България, се заявява още в позицията.  

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    3,
    3,14
    2 -1
    16:02, 23 фев 2022
    Къде бяхте от досега,бе,платени мекерета на Мутрата!
Последни новини