Ердоган: Любителското видео за пророка Мохамед е провокация

Филмът, който осмива Исляма и който доведе до протести в ислямския свят, е провокация срещу мюсюлманите, но не трябва да се използва като претекст за насилие.

Това заяви турският премиер Реджеп Ердоган, цитиран от „Франс прес".

Това е силна провокация срещу нашия начин на живот", изтъкна Ердоган в реч по време на конференция в украинския Черноморски курорт Ялта.

Оскърблението на пророка не може да бъде оправдано като свобода на изразяването. Религията и пророкът са свещени ценности и са неприкосновени", подчерта той, допълвайки, че „това не може да бъде причина за атакуването на невинни хора"

По думите му никой не може в името на Исляма да провежда действия като тези, които се случиха в Либия - атаката срещу американското консулство в Бенгази.

Припомняме, САЩ и Либия обвиха, че ще проведат разследване, за да се установи кой стои зад убийството на американския посланик в Либия Кристофър Стивънс и трима други американци във вторник вечерта.

Законният и мирният протест на мюсюлманите е полезно и коректно нещо. Но протестът не може да се обръща в каквото и да е било насилие или тероризъм", заключи Ердоган.

Любителският филм очерня пророка Мохамед. Смята се, че той е създаден от копти и евреи в САЩ.

Ердоган коментира и ситуацията в Сирия. Според него режимът на сирийския президент Башар Асад е близо до неизбежния му край.

Турският премиер информира, че неговото правителство продължава да поддържа контакти със сирийската опозиция с надеждата за стартирането на преходен политически процес в Сирия, който никога не бе материализиран по време на бившия посланик на ООН за Сирия Кофи Анан.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини