”Ал Кайда в Йемен” призова за убийства на още американски дипломати

Йеменският клон на Ал Кайда призова мюсюлманите да увеличат протестите срещу направения в Съединените щати антиислямски филм "Невинността на мюсюлманите" и да убият още американски дипломати, предаде Ройтерс.

„Който попадне на американски посланици или пратеници, трябва да последва примера на либийците, които убиха американския посланик”, заяви групировката, по повод атаката във вторник срещу американското консулство в либийския град Бенгази.

„Нека изгонването на посолствата бъде стъпка към освобождаването на мюсюлманските държави от американската хегемония”, гласи изявление на сайта на „Ал Кайда на Арабския полуостров”.

Съединените щати смятат йеменския клон на "Ал Кайда" за най-опасния от всички на терористичната мрежа.

Междувременно върховният представител на ЕС по външната политика и въпросите за сигурността Катрин Аштън решително осъди нападенията срещу западни дипломатически представителства в редица мюсюлмански държави, като призова местните власти да обезпечат сигурността на дипломатическите мисии и защитата на персонала, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".

Аштън призова правителствата, религиозните и светски лидери на страните от региона да не допускат използването на религията за подтик към екстремизъм. Протестите в редица мюсюлмански страни започнаха след появата на филма „Невинността на мюсюлманите”, сниман в САЩ, който бива разглеждан като оскърбителен за Исляма и пророка Мохамед.

В петък около 5 000 души се събраха в центъра на Хартум и щурмуваха разположените наблизо посолства на Германия и Великобритания. Полицията опита да отблъсне нападението, като използва срещу тълпата сълзотворен газ. Въпреки това протестиращите успяха да проникнат в сградата на германското посолство и да свалят флага на Германия.

Във вторник в либийския град Бенгази в резултат на нападение срещу консулството на САЩ загина американски посланик.

Днес бяха убити още двама американци при нападение срещу военна база в южната част на Афганистан. Атаката срещу военната база „Кемп бастиън” в Афганистан е била извършена в отмъщение за филма, който осмива Исляма, заяви говорител на талибаните пред Би Би Си. Според говорителя целта на атаката е била американски и британски военнослужещи и в нея са участвали 10 екстремисти.

Обама, държавният секретар Хилари Клинтън, вицепрезидентът Джо Байдън и други представители посрещнаха ковчезите с тленните останки на четиримата американци, докарани във военновъздушната база Андрюс. Ковчезите бяха свалени от военнотранспортен самолет, покрити с американски флагове, и бяха натоварени на четири катафалки, съобщи БТА. Лидерите на Египет, Либия, Йемен и Тунис, в които тази седмица бяха извършени нападения срещу американски дипломатически представителства, трябва да направят всичко по силите си, за да възстановят спокойствието и да отхвърлят „тиранията на тълпата”, каза по-рано държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини