18-годишен занаятчия плъсти вълна, вместо да обикаля дискотеките

18-годишният Слави Кадиев от Смолян предпочита работата с вълна, вместо да ходи на дискотек

Панаир на занаятите се откри тази сутрин пред Спортна зала "Младост" в Димитровград. Близо двайсетина майстори в различни области пристигнаха тук, за да демонстрират работата си.

Освен традиционните занимания като дърборезба, бижутерство, керамика, рисуване върху яйца, метаообработка, шатри разпънаха и по-малко популярните като килимарството, куилинг и плъстене на вълна.

С последният занаят се е захванал 18-годишният Слави Кадиев от Смолян. Момчето разказа, че сам се учи да плъсти вълната, няма роднини от които да е наследил майсторлъка.

Слави изработва различни пана и украси за стена, бижута. Казва, че му харесва и предпочита да се занимава с това, вместо да обикаля по дискотеките като своите набори.

Допълни, че от малък е свързан с фолклора и няколко години е свирил на гайда.

Пак от смолянско бе и дърворезбарят Минчо Минчев, който е автор на най-голямата дървена лъжица у нас, намираща се в село Мoгилица. Както писахме по-рано, майсторът също е един от гостите на панаира на занаятите днес и утре.

Димитровград бе представен от друг дърворезбар - Георги Георгиев, който даде днес първият урок в занаята на 9-годишният Мартин от Хасково.

Майстори от 14 български града си дадоха среща на панаира, празникът продължава и утре с награждаване на най-добрия в своята област.

Организатори на проявата са Община Димитровград, завод "Неохим", Историческия музей, Дружеството на дърворазбарите, читалище "Звездица" и ПП ГЕРБ.

Авторът на най-голямата дървена лъжица у нас -Минчо Минчев /вляво/ рекламира стоката си
Първите уроци по дърворезба даде на 9-годишния  Никола от Хасково, местният дърворезбар Георги Георгиев.

Димитровградчани можеха да пробват лесно ли се рисува яйце
Дамите се спираха пред сергиите с бижута
Умения в обработката на метали демонстрираха майстори

Етнографският музей в Златоград също бе представен пред зала "Младост"

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини