Внасяме мъжки генетичен материал от Белгия и Дания

Липсват донори на мъжки генетичен материал у нас. Заради недостига клиниките за асистирана репродукция внасят банки от Дания и Белгия, предаде КРОСС.

В частна клиника за асистрирана репродукция в столицата, например, е бил обработен донорски генетичен материал, който е дал живот на повече от 300 бебета.

В България законът не разрешава да се плаща за донорство. И това може да е проблем за разчитащите на донорските програми. Частните клиники обаче обменят семенна течност помежду си, като там вече заплащането не е забранено.

Преди две години затвори врати единствената национална банка за семенна течност в Майчин дом. В момента мъжки генетичен материал се събира и съхранява в някои от центровете за асистирана репродукция в страната, които са 29 на брой, съобщава бтв. Оказва се обаче, че отговорът на въпроса достатъчно ли са донорите също не е еднозначен.

Перфектният донор на мъжки генетичен материал е мъж на възраст между 18 и 31 години, висок, непушач, за предпочитане над средно интелигентен и клинично здрав. Лекарите обясняват, че дори сред донорите има отличници.

Един мъж може да дари максимум 4 до 5 пъти. В чужбина дарителите са много повече, защото услугата се заплаща.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини