Глоби от 3 до 10 бона дебнат търговци и производители на найлонови торбички

Масови проверки в търговски обекти в Хасковска област и при производители на полиетиленови торбички започват експерти от Регионалната екоинспекция в Хасково.

Акцията е заради  влязлото в сила от началото на октомври изискване по Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса на продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци.

35 ст. е продуктовата такса за производителите и вносителите на всички размери найлонови тобрички с дръжки, чиято дебелина е под 25 микрона и размери по-малки от 390/490 мм, припомниха от РИОСВ-Хасково.

Освободени от екотакса са търговците и производителите и вносителите на торбички за продължителна употреба с размер над 39/49 сантиметра и с дебелина над 25 микрона и тези за първична опаковка в търговската мрежа без дръжки, напомни Мариана Чомпалова, отговаряща за връзките с медиите в Регионалната еко инспекция.

При проверките ще се следи дали се спазват три условия за освобождаване от продуктова такса: дебелина на торбичката най-малко 25 микрона; минимален размер на торбичката 390 мм/490 мм в разгънат вид; обозначение с надпис на български език, отпечатан върху всяка опаковка на торбичките.

Ако бъдат установени нарушения при заплащането на прокдуктовата такса, ще бъдат налагани глоби в размер от 3 000 до 10 000 лв.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини