Димитровградските търговци под прицел заради найлонови торбички

Регионалната еко инспекция в Хасково стартира проверки в малките търговски обекти за употребата на найлонови торбички до 15 микрона.

Целта е да се установи дали е внесена продуктовата такса в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), съгласно  изискванията на Наредбата за определяне на реда и  размера за заплащане на продуктова такса.

 Отговорни за това се производителите и вносителите на торбичките, но ако тъговецът не докаже с документ произхода на полимерните изделия, отговорността за заплащане на таксата пада въху него, казаха от РИОСВ.

Съгласно изискванията на Наредбата, за всяка торбичка се заплаща продуктова такса от 35 ст. При проверките се изискват счетоводни документи, за да се докаже произхода на полимерните торбички, материала и дебелината им, коментираха още експертите.

 Ако инспекторите засекат нередности, глобите се равняват на двойния размер на неплатената такса. За непредставяне на документ за произход, санкцията е от 2000 до 6000 лева.

Заплащането на продуктовата такса за найлоновите изделия има за цел да ограничи употребата им и замърсяването на околната среда с тях.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини