За хасковлии: погребения он-лайн, опяване в нова сграда

Новата сграда на пловдивските гробища

Хасковските гробища се сдобиха с нова ритуална сграда за траурни церемонии. Тя се намира в гробищният парк покрай старото пловдивско шосе. В нея ще се извършва подготовка на покойника от-до, за изпращането в последния му път. Предлаганата услуга включва взимане на мъртвеца от дома, пълна подготовка и обличане на тялото и опелото му в церемониалната зала на сградата. Досега опяването се извършваше на самия гроб, а при лошо време и по желание на близките, се разпъваше шатра. 

Новата сграда разполага с две хладилни камери, които могат да съхраняват телата до събиране на всички роднини. В последните години фамилиите се пръснаха по света и стана невъзможно бързо да се организира присъствието на всички които искат да отдадат последна почит. Замисля се и допълнителна опция-инсталиране на камера, която да може да предава погребалната служба он-лайн. Подобна възможност би била единствена за роднини от другата страна на океана, в САЩ например. Идеята на ОП „ Обреден дом“ обаче засега не е във фаза решение на Обс, затова не можем да потвърдим официално, коментираха от пресслужбата на общината. 

Новия обреден дом е изграден рекордно бързо-само за 6 месеца. Основите се изкопаха през май, боята по фасадата изсъхна през ноември. Строежът е изцяло от собствени средства на община Хасково-280 хиляди лева. Към тях се добавят и 13 хиляди за проектиране. Архитект на архитектурният ансамбъл от 207 квадрата е Станка Скерлева. 

Старият Обреден дом до пожарната остава, в нея обаче ще се помещава само администрацията. Всичко останало ще е в новата сграда, уточни директорът на общинското предприятие Лиляна Петрова. 

„Всички ще минем през тази сграда, дано да е след 95 години“ не без чувство за хумор завърши освещаването на новата сграда хасковският поп Петър.

Г.Христов

Ансамбълът е на площ от 207 квадрата
Лиляна Петрова показва двете хладилни камери

Всички сме през тази зала, но след 95 години, пожела отец Петър
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини