ВМРО иска община Хасково да задели 30 000 лв. за ин витро

Петранка Кузманова, Мария Стирянова, Недялка Иванова, Антон Андонов

Предложение до Общинския съвет в Хасково за създаване на фонд „ин витро“ са подготвили от ВМРО-БНД. Това заявиха воеводите на съвместна пресконференция със сдружение „Зачатие“. По думите им предложението е да се отделят в бюджета 30 000 лева. Докладната записка щяла да бъде внесена за следващото заседание на ОбС през декември от партия „Българе“.

Около 15 процента от населението на общината в репродуктивна възраст има такива проблеми, съобщи членът на управителния съвет на сдружение „Зачатие“ Мария Стирянова. Организацията е в основата на създаването на подобен фонд в много български градове, малки и големи. Варна отделя за безплодните двойки 250 000 лева, Бургас – 200 000, Русе – 50 000, Благоевград – 100 000, Кърджали – 24 000 лева, изброи Стирянова. Общо в страната над 270 000 двойки имат репродуктивни проблеми.

„Нашата община – Стара Загора, от две години отделя по 30 000 лева за такива двойки. За миналата година са се родили 6 бебета с помощта на програмата“, допълни Стирянова.

Според сдружението не всички двойки имат нужда от „ин витро“. Парите се отделят за специфични изследвания, които локализират проблема, а понякога той се решава и с по-евтино лечение, дори с медикаменти. „Не е необходимо за всички двойки да се отпуска сума за процедурата „ин витро“. Практиката показва, че не повече от 5 на сто от двойките имат нужда от нея“, допълни Стирянова.

Според координатора на ВМРО-БНД за Стара Загора и Хасково Антон Андонов предприетата съвместно със сдружение „Зачатие“ инициатива вече дава резултати. „Трябва да направим нещо на фона на намаляващата раждаемост и демографски срив в страната“, каза той. Андонов допълни, че в общинските програми могат да участват двойки (не е задължително да имат граждански брак, може да са във фактическо съжителство), които не се подпомагат от националния фонд „ин витро“. „Идеята не е да се дублират националните и общинските фондове, а да се допълват“. Андонов допълни, че националният фонд финансира до три опита с по 5 000 лева.

На пресконференцията присъстваха още хасковският лидер на ВМРО Недялка Иванова и координаторът на сдружение „Зачатие“ за Хасково Петранка Кузманова.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини