Назрява доматена революция. Преглед на печата

Продължението на скандала около Венета Марковска чрез скандал с кандидатурата на експрезидента Стоянов за конституционен съдия е сред водещите теми на вестниците в четвъртък.

В. „24 часа" цитира по темата президента Росен Плевнелиев:
"Беше повече от ясно, че тази съдийка (Венета Марковска - б. р.) не беше приета от българите, а обществото имаше своите съмнения. Сигурен съм, че всеки от нас научи своя урок", заяви президентът Росен Плевнелиев по повод скандала със съдия Венета Марковска.
"Със своите действия аз доказах, че българската конституция не е само правила и абзаци". Така Плевнелиев коментира постъпката си по време на клетвата на конституционните съдии. Той също така припомни, че многократно той самият е изразявал съмнения относно съдия Марковска."

В друга своя публикация всекидневникът цитира депутата от СДС и Синята коалиция Йордан Бакалов, който отказва да внесе кандидатурата на ГЕРБ и на ръководството на СДС -  Петър Стоянов, с която управляващите правят опит да тушират скандала с избора на Марковска:    
"Няма да внеса кандидатурата на Петър Стоянов, няма и да я гласувам. Всеки от депутатите от СДС да си решава поотделно. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на Синята коалиция Йордан Бакалов.
„На този етап не виждам да има желание от колегите някой да внесе кандидатурата на Петър Стоянов, защото формално такава няма. Не са спазени никакви правила, а има и друг сериозен проблем във връзка с процедурите по номинациите, защото това, което ни се предлага от ГЕРБ, реално погледнато след като няма отмяна на старото решение, с което е направен изборът на Венета Марковска, то все още съществува. За да откриеш нова процедура, трябва да има отмяна на старата процедура, защото ако решението се приема такова, каквото е, то в един момент може да се създаде проблем в самия Конституционен съд. Юристите на ГЕРБ нека да си огледат първо предложенията, както и Бойко Борисов, който, видите ли, добронамерено и съвсем бащински е предложил на СДС да номинира и да издигне кандидат за Конституционния съд", добави Бакалов...
"След като е стигнал дотук (Петър Стоянов - б. р.), явно има мерак за тази позиция, но позицията, която според мен той иска да заеме, не е член на Конституционния съд, а председател на Конституционния съд".
Попитан дали това предварително е било уговорено, депутатът заяви: „Естествено. Това е решавано много отпреди това. Просто трябваше да се намерят изпълнителните, които трябваше да го реализират. В момента има някакъв стрес в самите изпълнители".

„Сини се надяват Стоянов да се откаже от КС" - съобщава „Труд".
„Ден след като СДС номинира президента (1997-2002) Петър Стоянов за мястото на Венета Марковска в Конституционния съд (КС), все още не е ясно кой би внесъл кандидатурата. 
Депутатите от СДС засега не са склонни да сложат подпис под номинацията заради съмнението, че тя е "спусната" на лидера на партията Емил Кабаиванов от ГЕРБ и премиера Бойко Борисов. И избраниците са "вкарани в чужда пиеса". 
От "Раковски" 134 намекват, че може да се стигне до изключване на депутати от партията - по устав това е опция при погазване на решения на СДС и след гласуване в Националния съвет.  Съпредседателят на парламентарната група на "Синята коалиция" и бивш лидер на СДС
Мартин Димитров обяви, че номинация на Стоянов реално няма. В групата не е идвало и писмо от централата. Президентът Стоянов не е казал "да". Във вторник той поиска "минимум 3 дни" за размисъл. Според източници на "Труд" периодът ще е по-дълъг, а и Стоянов като юрист не би влязъл в правно неизчистена процедура - тоест преди Народното събрание да отмени избора на Марковска и процедурата да започне "на чисто". 
"Личните ми отношения с премиера Борисов са чудесни, но никога не бих позволил СДС да стане жертвено агне", каза още Димитров. Според депутата Димо Гяуров хронологията на събитията говори за непочтени договорки. "Обидното е, че някой се опитва да ни употреби", отсече той. И намекна, че разчита Стоянов да не каже "да". Друг депутат - Йордан Бакалов, обяви, че нито ще внася номинацията, нито ще гласува за нея. 
В отговор Кабаиванов отсече, че "Синята коалиция" е "червена" - имало синхрон между БСП, ДСБ и депутати от СДС, които работели не за своята партия, а за лидера на ДСБ Иван Костов...
Костов лаконично призова СДС да не допуска позорът от скандала "Марковска" да се стовари като боклук в техния двор.
От ГЕРБ казаха, че номинацията на Стоянов няма да бъде издигната от тях, а от СДС..." - се казва още в публикацията.

В. „Стандарт" също цитира Мартин Димитров и Димо Гяуров:
"Няма да превърнем СДС в жертвен агнец, заяви Мартин Димитров.
Не знаехме за номинацията, никой не я консултира с нас, допълни Димо Гяуров. Според него кандидатурата е обяснение в любов към ГЕРБ, а бившият президент може да не получи гласовете на сините депутати.
В понеделник премиерът Бойко Борисов заяви, че чака наследник за мястото на Марковска като конституционен съдия от квотата на парламента, който да посочи СДС. Във вторник лидерът на сините Емил Кабаиванов представи Стоянов за официална номинация.
Сред червените редици обаче веднага тръгна мълва, че той е избор на ГЕРБ, а не на сините. Днес тезата преля и сред сините депутати. Самият бивш президент пък още не е казал дали е съгласен да приеме номинацията...
Трябваше да се направят консултации и дебати и едва тогава да се отиде при Борисов, ако някой изобщо е ходил при него, заяви Гяуров.
За мен няма съмнение, че тук става въпрос за мечешка прегръдка от страна на ГЕРБ към СДС, коментира синият депутат. Заради това според него не е изключено Петър Стоянов да получи гласовете на ГЕРБ, а не и тези на Синята коалиция..."

„Тихият ропот на сините депутати срещу лидера на СДС Емил Кабаиванов вчера се превърна в открит бойкот. Народните представители се опълчиха на начина, по който бе издигнат Петър Стоянов като кандидат за конституционен съдия след договорка между премиера Бойко Борисов и Кабаиванов, а те са били поставени пред свършен факт. Затова нито един парламентарист на СДС няма да внесе предложението в деловодството на НС и е напълно възможно бившият президент да бъде бламиран в пленарната зала. Самият Стоянов е поставил условие за съгласието си - подкрепата на цялата ПГ. До конфузната ситуация се стигна, след като президентът напусна церемонията по встъпването на новите членове на КС и така Венета Марковска не успя да се закълне. Онзи ден тя обяви, че ще подаде молба за пенсиониране. Премиерът пък обяви, че ГЕРБ няма да издига своя номинация за съда и прехвърли отговорността за това на синята партия като най-старата дясна формация у нас. Това стана след разговор между Борисов и Кабаиванов.
"Фактологията и хронологията говорят за това (договорка - бел. ред.)... Обидното е, че някой се опита да ни употреби. За мен няма съмнение, че тук става въпрос за мечешка прегръдка от страна на ГЕРБ към СДС", коментира Димо Гяуров пред Би Ти Ви.
"Оттук нататък който и да подкрепи която и да е кандидатура на СДС, би изглеждал като човек на конец при премиера Борисов. Аз не искам да изглеждам така. Тук въобще не става въпрос за личността г-н Петър Стоянов. Става въпрос за принципи, чест и достойнство", допълни Гяуров.
Бившият лидер на партията Мартин Димитров заяви, че на мястото на Стоянов не би се съгласил да бъде номиниран по този начин...
Най-често срещаният отговор на сините бе призив към бившия президент сам да се откаже от участие, за да спаси партията от резила...
Изискването на Брюксел към кандидатурите в съдебната власт и КС бе не само прозрачност, а и конкуренция. От вчера в парламента бе открита процедура по номинирането на претенденти за мястото на Венета Марковска. Политическите партии в НС обаче показват явно нежелание да участват в нея. Лидерът на ДСБ Иван Костов лаконично призова СДС да не допуска позорът от скандала "Марковска" да се стовари като боклук в техния двор. Тъмносините вече обявиха, че няма да участват в избора след оттеглянето на Екатерина Михайлова. Социалистите са категорични, че няма да издигат своя кандидатура, тъй като е станало ясно, че мястото ще бъде запълнено според предварителни уговорки и качествата на кандидатите няма да имат никакво значение. Независимият Димитър Чукарски обяви, че до края на мандата няма да предлага никого за нищо..." - пише в. „Сега".

В. „Дневник" помества коментар по темата:
„Поправяне на един гаф с друг.
Това е най-краткото (и най-меко) определение на отправената от премиера Борисов покана към председателя на СДС Емил Кабаиванов синята партия да излъчи  кандидат за член на Конституционния съд. Освен поканата премиерът дава и гаранцията, че каквато и кандидатура да издигнат, парламентарната група на ГЕРБ ще я подкрепи. Вместо откриване на процедура за нов избор, обсъждане, издигане и изслушване на кандидатури от парламентарните групи - отново договорка...
Смайващо е - до степен да не вярваме на ушите си, че двама политици не могат да преценят значението - и не само на действията си, но и на думите си. Първо, един премиер в парламентарна държава без стеснение  обявява как ще гласуват депутатите, пък били те и от неговата парламентарна партия! Второ, един партиен лидер (Емил Кабаиванов), чието име симпатизантите на СДС доскоро не можеха да запомнят,  се споразумява за издигане на кандидат, докато партията му няма и хабер, а пък сините депутати са в перманентно състояние на публично известна съпротива спрямо неговото лидерство!
Договорката "Стоянов" затвърждава пораженията (и същевременно сваля последните съмнения) в няколко посоки. Най-напред показва, че задкулисието е неизтребимо  и политическите нрави на прехода не само не се променят, но под управлението на ГЕРБ добиват завършения си вид, прегазвайки всякакви писани правила и процедури..."

Поредната серия от критики и предупреждения от страна на Европейската комисия към българските управляващи също е сред темите на вестниците в четвъртък.

„От Еврокомисията припомнят, че България е поела ангажимент да закрие сметищата, които не отговарят на европейските изисквания. Въпреки че е постигнат известен напредък, продължават да съществуват 124 сметища, които са в нарушение на законодателството.
От Брюксел дават на страната ни два месеца за реакция. Ако не бъде получен удовлетворителен отговор, може да бъде предявен иск пред Европейския съд, предаде БНР.
Същото предупреждение беше отправено и заради така наречените "интелигентни транспортни системи" - те трябва да бъдат своевременно приложени в пътния транспорт, както и при свързването му с други видове транспорт. Според Еврокомисията България трябва да предприеме допълнителни мерки в тази посока." - пише в. „Стандарт".

„Европейската комисия поиска от България да се погрижи сметищата в страната да отговарят на законодателството на Европейския съюз, предаде пресслужабта на институцията...
Съгласно правото на ЕС депонирането на отпадъци трябва да се използва единствено като последна възможност и може да се извършва само при условие, че са избегнати последиците за здравето на човека и околната среда.
България пое ангажимент да закрие сметищата, които не отговарят на изискванията на законодателството на ЕС, припомнят от Брюксел... Еврокомисията изпрати мотивирано становище, вторият етап в производството за установяване на неизпълнение на задължения, в което даде на България два месеца за отговор. Ако не бъде получен удовлетворителен отговор, Брюксел може да предяви пред Съда на ЕС иск срещу България." - информира в. „Дневник".

„Брюксел все още е сериозно загрижен за свободата на словото у нас" - съобщава в. „Сега".
"Продължаваме да сме сериозно загрижени за състоянието на медийната свобода в България." Това заявиха от кабинета на еврокомисаря по цифровите технологии и зам.-шеф на ЕК Нели Крус в отговор на въпрос на "Сега" по повод изявлението на премиера Бойко Борисов, че в България цари пълна медийна свобода. "Ще продължим да наблюдаваме ситуацията и разчитаме на българските власти да предприемат нужните мерки, а където е възможно, предлагаме подкрепа и помощ", посочи Линда Кейн, прессекретар в кабинета на Нели Крус. Тя поясни, че миналата седмица еврокомисарката е получила отговор от Борисов на нейно писмо от октомври. След срещата в София през септември и разговора й с представители на български медии Крус поискала разяснения за евентуалните мерки, които българските власти ще предприемат в отговор на предизвикателствата, свързани с медийната концентрация и прозрачността. В близките дни се очаква Нели Крус на свой ред да отговори на Борисов. При визитата на Крус в София стана ясно, че през ноември ЕК ще огласи доклад за състоянието и свободата на медиите в Европа.

"Насърчаваме българите да продължат започналия дебат за медийна свобода и плурализъм, това трябва да стане в атмосфера, в която всеки може да се изразява свободно", изтъкна още Кейн. "Да подкрепиш проект в защита на свободата на словото в една страна - член на ЕС, звучи направо абсурдно. Но когато тази страна само за няколко години се е сринала с 50 места в класацията на "Репортери без граници" по индекс на свободата на медиите и с 80-ата си позиция е не на последно място, а на най-най-последно място в ЕС, въпрос на гражданска отговорност е да участваш в "натискането на паник бутона" и да подкрепиш мобилизацията на гражданското общество в името на свободата и демокрацията". Това заяви пък Аспарух Панов от фондация за свободата "Фридрих Науман" на дискусията "Медии без филтър - страхът и свободното слово", организирана от БГНЕС. Според него, колкото и да е тъжно, поведението на държавната власт днес по отношение на медиите поразително напомня поведението на властта по време на възродителния процес в последните години на комунизма.

„Европейската комисия поиска от България, Кипър и Португалия да предприемат допълнителни мерки за улесняване на реализацията на интелигентните транспортни системи, съобщиха от пресслужбата на институцията.
Чрез директива Еврокомисията цели да подкрепи реализацията на интелигентни транспортни системи при пътния транспорт и връзката му с други видове транспорт. От Брюксел припомнят, че са приели спецификации, за да гарантират общата и оперативна съвместимост и последователността при реализацията и използването на тези системи.
Трите държави членки обаче не са транспонирали изцяло посочената директива в националното си законодателство, въпреки че от тях беше поискано да направят това до 27 февруари 2012 г. В съответствие с директивата държавите членки гарантират, че приетите от комисията спецификации се прилагат при въвеждането приложения и услуги в системите...
Ако съответните държави членки не информират комисията в двумесечен срок за мерките, които са предприели, за да гарантират пълно съответствие с правото на ЕС, Брюксел може да предяви срещу тях иск пред Съда на ЕС." - в. „Дневник".

Всекидневниците пишат и за назряваща „доматена революция" в подкрепа на протеста на Николай  Колев-Босия срещу работата на институциите.

„Само една Томатина ще ги оправи!
На 20-ти ноември отряд от 40 милиционери арестува известния дисидент Николай Колев-Босия пред парламента заради това, че е хвърлил домат по сградата на Народното събрание.В знак на солидарност, взимайте торбата с доматите!
Посланието излезе под звучното, но и апетитно име "Доматена Революция!", която "се вихри" във Фейсбук.
Призивът е придружен с дата: СЪБОТА, 17 ЧАСА.
Новата "революция" е организирана от Модерно Гражданско Общество, което до момента е събрало над 6 507 гости.
Мястото също е посочено красноречиво във Фейсбук: Парламента Sofia.
Целта: Обявилите се за модерни граждани ще обстрелят с домати и може би с всякакви други зарзавати Народното събрание.
Страницата бързо набира почитатели, които искат да са солидарни с Николай Колев-Босия, за който писахме ТУК.
Подобна акция предполага тежки изпитания за полицаите, защото е напълно реална опасността към сградата на парламента да полетят тонове домати в събота..." -  в. „24 часа".

В. „Труд" цитира мнения за членове на Фейсбук групата "Доматена Революция!":
„Plamen Darakchiev: „В МВР вече има съставен щаб , а също така и за отделени 300 полицаи за охрана на парламента в събота. Не се бойте от насилие. Целта е да се изнесат напред и да ограничеят хвърлея на протестиращите. Явно трябва да мислим за пробив и за изненадващи прийоми. Някой все пак да доматомет?:) Или да даде акъл как доматите могат да хвърчат по-надалече?"
Zdravko Vasilev буди смях с думите: "Само ванимавайте, че с това търсене може много да скочи цената не доматите :)))"
Gabriela Plamenova Petrova: "Абе мислите ли, че куките могат да упражнят насилие? Малко ме е страх :( имам ли право да ме е страх?"
Фонтан Монтански предлага: "Най-лесно е да се съберем в градинката до парламента и да потърсим обход от 2-3 различни страни... Бързо и на прибежки. Ако се съберем 1000 души, 300 полицая не могат да завардят толкова бързо всички възможни подстъпи. ;) Мислете логично и организирано. :)"
Иван Цветков се включва: "Не ми се идва до София, но подкрепям протестите. Стига да не стоят БСП зад тях. Или ДПС. И на мен ми писна да съществувам, искам да живея мизерно като гърците. С по 1000 евро на месец и с по 2 допълнителни заплати за Коледа."
Марин Маринов апелира: "Хей,приятели, дайте подробности, за да се подготвим... Идеята е супер, само да не я провалим поради некординираност и неорганизираност.
"Със сигурност ни очаква интересна събота, а властите ще трябва да се съобразят с новината, че от известно време насам гражданското общество, за което се говори от години, започва да се заражда."

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини