Топиари за 320 лв. за Коледа, гръцките елхи 40-50 лв.

започна пазарът на коледни дръвчета

Започна голямото пазаруване на Коледни дръвчета в Хасково. В най-големия градински център „ Ирена и Сашо Райнови“ вече са заредени до дупка с иглолистни насаждения за празничния месец декември.

Разнообразието на пазара вече може да задоволи и най-капризните вкусове. Смърч, гръцка ела, кипариси, туи и по-екзотичните видове-Италианско„Топиари“ и смърч „Коника“, допълват пейзажа в градинския център. Хубавото е, че там растенията са в саксии и могат да бъдат присадени в двора на къщата или пред блоковото пространство. Така дръвчето, купено да украси Коледата на 2012-та година, ще остане да зеленее и през следващата.

По-разпространените видове като „Източната туя“ са на цена от около 20-22 лв. Сумата обаче зависи от ръста на иглолистното. Малките „лъже кипариси“ се търгуват за от 18 лв. “Скай рокет“, който е с унгарски произход, пък струва 13 лв. „Сребрист смърч“ на 6-7 години и с височина около 80 см. е за 28 лв. Ако окото ви “хване" Гръцката ела, еднометрово дръвче от този вид ще ви излезе 38 лв. По-разклонените дръвчето от този вид вдигат цената си и стигат до 50 лв. Въпреки, че произходът им е от съседна Гърция, повечето от елите, които са хасковския пазар са българско производство. Те са доставени от горските стопанства от различни краища на страната, обясни консултантът към градинския център Ирена Райнова. По думите й коледния пазар на традиционните дръвчета вече е започнал. Все още обаче купуват предимно собствениците на фирми и магазини. Те си позволяват да украсят офисите и помещенията с по-големи растения.

За битовата украса най-малките елички са най-търсени и са на цена около 30 лв. Наред с масовата цена има и красиви и по-екзотични за нашите ширини растения, като италианското „Топиари“, което струва 320 лв. За сметка на това обаче растението е податливо на всякакви „прически“. „Както го подстрижеш, така ще си го гледаш. Клонакът му може да прилича на мечка, кола, да е с овална форма или квадратна“, обяснява специалистът Ирена Райнова. Едно от любимите й иглолистни растения в градинския център е смърч от вида „Коника“. Дръвчето обаче е много капризно и е от бавнорастящите видове. За 15 години, от както се грижи за него, е достигнало едва височина от около метър, но затова пък е с много нежна визия. Подобен екземпляр струва около 250 лв.

М. Манолова

Красивите топиари
Друго от атрактивните иглолистни
изобилието от Коледни дръвчета е голямо
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини