Ресторантите дават назад, няма да пускат пушачи от 15-ти

Хасковският бунт се отлага

Ресторантьорите и хотелиерите, които се заканиха, че въпреки закона ще пускат пушачи в заведенията си от 15-ти декември, май са на път да се откажат от протеста си. Хасково бе градът, който на 6-ти първи обяви, че ще пристъпи към гражданското неподчинение, но само три дни преди уречената дата, никой не потвърди, че ще го направи. 

Оттичането на бунтовния дух стана само ден, след като регионалните лидери на БХРА/Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация/ се срещнаха с парламентарно представени сили, за да пледират за промяна в закона. Регионалният председател за Хасково Стойчо Ганашев обяви, че властта дала индикации, че законът ще бъде променен. С което отпадало необходимостта от конфронтация.  

Колегите му от Хасково, показаха различни гледни точки. Някои заведения все още подкрепят бунта в знак на протест, че законът убива бизнесът им. Идеята, пушенето да бъде позволено от 15 до 30 декември, цели да илюстрира много по-големия оборот, който ще направят заведенията, в сравнение с периода, когато пушенето е напълно забранено. Твърденията на ресторантьорите е, че бизнесът им се е свил от 50 до 70 % след влизането в сила на тоталната забрана за пушене на закрити обществени места.

Част от най-големите хасковски ресторантьори обаче са били против от самото огласяване на мярката. Според собственикът на няколко заведения в града Цвети Лалов, тази акция не е била съгласувана лично с него и той не я подкрепя. Лалов е един от откритите поддръжници на Ганашев, но бе категоричен, че няма да допусне свободно пушене в заведенията си. Това не може да бъде граждански протест, каза той. „И на мен не ми харесват банките и високите лихви, но не мога да нарушавам закона и примерно да обера някоя банка“ добави той. За свободния избор на членовете на Асоциацията, сред които е и Лалов, анонсира още на 6-ти регионалния лидер Ганашев. Но по думите му, имало консенсус сред колегите му за акцията. 

Такъв обаче липсва днес. Шефът на БХРА Благой Рагин вчера публично заяви че на 15-ти декември ще има протест. Обаче витиевато добавя, че организацията прави срещи с политически сили с цел да успокои своите членове и те да не пристъпват към такива крайности. Утре/четвъртък/ ще има заседание на здравната комисия към Парламента, където ще се нищи проблема. 

Други регионални структури на БХРА обаче вече се разграничиха официално от идеята за протест. В Шумен обявиха, че ще правят гражданска подписка за променя в закона. Но няма да пристъпят към неговото демонстративно пренебрегване.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини