Окръжният съд определи почти същите присъди за убийството в Лозен

Почти същите присъди определи днес хасковският окръжен съд за четиримата от село Лозен – Никола Атанасов, Диян Георгиев, Димитър Кирилов и Демир Венциславов за убийството на Здравко Тошев през април миналата година. Те получиха наказанията си от друг състав на хасковския съд през месец март тази година, но апелативните магистрати в Пловдив върнаха делото за ново разглеждане.

През март 2012-а за виновен в убийството на Здравко бе признат Никола Атанасов, който отнесе 12 години и 4 месеца затвор. Днес присъдата му бе увеличена с 4 месеца. Аверът му Диян Георгиев пък получи по-малко наказание от първоначалните 2 години лишаване от свобода – 1г. 8 месеца. Останалите двама – Димитър Кирилов и Демир Венциславов бяха осъдени условно на по една година, сега наказанието им бе увеличено с по 4 месеца, също условно.

Делото отново бе гледано по съкратената процедура, при която съдът е длъжен да наложи наказания под предвидения в закона минимум. Апелативните магистрати върнаха казуса в ХОС с мотива, че деянието е било извършено по хулигански подбуди и по особено мъчителен начин, а това не е било залегнало в обвинението. Тези квалификации влязоха в новия обвинителен акт, но бяха достатъчни за минимално увеличение на наказанието на убиеца Никола Атанасов само с 4 месеца.

През април 2011-а четиримата мъже отишли пияни до дома на Тошев за цигари. Там Здравко припомнил на Никола, че му е дал заем от 700 лв., за да си купи мотор. Домакинът настоял да му върнат парите, но пияният Атанасов му се нахвърлил с юмруци и ритници и го пребил до смърт.

След побоя Атанасов убедил аверите си да му помогнат да прикрият следите от престъплението. Те измили кръвта от жертвата, запалили дрехите, в които избърсали кървавите си ръце, и се прибрали. Осъдените условно Кирилов и Венциславов бяха обвинени във възпрепятстване на разследването.

Тодор Кръшков

Никола Атанасов получи 4 месеца отгоре
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини