Осъденият на доживотен затвор Гюрсел отново пред съда

Гюрсел Мюмюн

Осъденият на доживотен затвор Гюрсел Мюмюн от хасковското село Тракиец застана отново днес пред хасковския окръжен съд (ХОС), след като преди месец апелативните магистрати в Пловдив отмениха наложеното му наказание. През юни 2012-а Гюрсел, когото съселяните наричат Гюро, бе признат от друг състав на ХОС за виновен в убийството на Митко Христов от Сираково. Бе признат отчасти и предявеният граждански иск от майката на убития, която поиска кръвнина от 100 000 лв. Магистратите й присъдиха обезщетение от 70 бона. Доживотната присъда през юни в Хасково изненада дори обвинителя от окръжна прокуратура Георги Гешев, който поиска наказание от 20 години лишаване от свобода.

Случаят е от ноември миналата година. Митко бе жестоко пребит до смърт и издъхна в дома на Гюро. Престъплението било извършено след двудневен запой в къщата на Гюрсел.

След убийството трупът бил захвърлен в мочурището край селото в опит да се прикрие престъплението. Тялото бе открито след издирване, предприето по искане на близките на жертвата.

На 30 ноември Гюро бе арестуван. Той има зад гърба си присъда за друго тежко умишлено престъпление -опит за убийство, за което също е лежал в затвора.

Пред съда Гюрсел днес твърдеше, че не помни нищо от жестокото убийство. На започналият отначало съдебен процес очевидно стратегията му е да се опита да лепне убийството на третия сътрапезник във фаталния ден – Христо Христов от Сираково. Христо даде днес показания пред съда, които бяха доста объркани и противоречиви. Наложи се дори съдът да чете показанията му, дадени на досъдебното производство.

Въпроси му задаваше и самият Гюрсел, опитвайки се да уличи бившия си сътрапезник в лъжа. Христо Христов е бил в къщата му вечерта преди деня на убийството, както и сутринта на фаталния ден – 29 ноември. Той твърди, че си е тръгнал преди обяд, след като Гюро помлял от бой Митко. Но оставил жертвата все още жива. Според някои свидетели Христо първоначално се опитал да излъже близките на Митко, които го търсели под дърво и камък, че не го е виждал. Едва при второто посещение на Илия, братовчед на убития, признал, че Митко е останал в дома на Гюро в Тракиец.

Христо Христов днес напусна свидетелското място облян в пот.

Процесът продължава с разпит на още свидетели.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини