Стотици празнуват с вярващите в щъркела и Коледа

Коледна трапеза със стопани и стопанки

Стотици родители и гости на Младежкият център празнуваха настъпващите Коледни и Новогодишни празници с децата от

ОДЗ „8-ми март“ в Хасково. Малчуганите от подготвителната група на градината спретнаха мило тържество, в което пресъздадоха обичая за трапезата на Бъдни вечер. Със сериозни лица и пълно внимание, малките стопани и стопанки сервираха на масата задължителния брой нечетни постни ястия, отправяха си празнични благопожелания. Знайно е, че прошепнати на Бъдни вечер, желанията се сбъдват. А децата искрено вярваха в това.

У новата генерация осезаемо липсваше характерният за възрастните скептицизъм. 6-годишните малчугани си бяха убедени, че ако са били послушни през годината, Дядо Коледа ще им остави под елхата желаният подарък. Както и че щъркелът все още носи бебетата в къщи. За разлика от пернатото обаче, желанията към добрия старец бяха повече от разнообразни. Дядо Коледа трябва да разбира както от играчки, така и от компютри, телефони, айфони и таблети. Модерни времена.

За разлика от тях, препълнилите залата родителски тела знаеха кой ще е Дядо Коледа, а специално мъжката половина можеше само да се надява, че ще го огрее някоя Снежанка. Впрочем, някои вече си я бяха намерили/сн.3/

Тържеството в ОП Младежки център бе по проект „Стари легенди в нови времена“ в който са въвлечени три Хасковски детски градини плюс основното училище „Кирил и Методи“. Целта на проекта е да държи живи в съзнанието на децата коледните легенди и свързаните с тях притчи за добро и зло.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини