Галина Тонева: Моето семейство живее с 55 000 лева на година

Прокуратура на Република България

"Моето семейство живее с 55 хиляди лева на година." Това отчете кандидатът за главен прокурор Галина Тонева по време на изслушването си пред членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Доходите на Тонева и съпруга ѝ възлизат на 80 хиляди лева на година. Около 4200 лева са приходите от допълнителните хонорари на заместник-главния прокурор. Разходите на семейството по кредит и лизингов договор са 25 хиляди лева годишно. Така сумата, с която разполагат възлиза на 55 хиляди лева.

"Ние живеем нормално, скромно, жилището ни не е голямо, не си купуваме скъпи бижута и не пътуваме по скъпи дестинации", коментира кандидатът за главен прокурор. На въпрос дали апартамент, който Тонева притежава в Балчик отговаря на пазарната цена, тя отговори, че жилището не се намира в курортната част на града.

В концепцията, която кандидатът представи пред висшите магистрати тя наблегна на децентрализацията в държавното обвинение, която според нея ще повиши ефективността на всеки един прокурор.

За Тонева също, както при Борислав Сарафов, решаването на проблема с натовареността в съдебната система е от изключителна важност. В тази връзка тя предложи система от политики, които да доведат до разтоварване и които да се проведат съвместно със законодателната власт.

Освен децентрализация в прокуратурата Тонева се обяви и "за" децентрализирането на отговорности. По думите ѝ всеки един съдебен район има своята специфика, включително по отношение на престъпността.

Тя заяви, че ще предприеме мерки по конкретни дела и би образувала ново наказателно производство за изтезанията над Юрий Ленев след окончателното решението на Европейския съд. Ако стане главен прокурор би възобновила разследването за убийството на Тодор Тодоров – Чакъра.

Тонева подчерта, че ще въведе политики на отворени врати в Прокуратурата и е отворена за диалог с неправителствените организации, но в рамките на допустимото от закона, защото не би допуснала вмешателство в работата на институцията и трябва да се гарантира независимостта ѝ.

Зам.-главният прокурор не би образувала дисциплинарно производство срещу Роман Василев, който бе силно критикуван след задържането на оправдания по делото за подкуп Николай Цонев, когато го нарече "абсолютен престъпник" и го накара да падне на колене. По думите ѝ този казус има частна страна и потърпевшия може да си потърси сам правата.

Галина Тонева поясни, че не би огранизчила свободата на прокурорите да действат по собствено убеждение, но когато има грешка тя трябва да бъде призната и да се поеме отговорност.

Според нея има завишени изисквания към магистратите и в личен и в професионален план.

"В крайна сметка ние сме направили своя избор като сме се насочили към тази професия", все пак отбеляза Тонева.

Източник: inews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини