Президентското вето за цената на българското гражданство

Арнолд Шварценегер и Пенелопе Круз се оправят финансово и без подкрепа от българската държава. Другият върнат от президента текст е относно държавната помощ за големите филмови инвестиции.

Единодушно с 16 гласа „За" икономическата парламентарна комисия подкрепи президентското вето върху текстове от Закона за насърчаване на инвестициите.
Главният секретар на президента Екатерина Захариева представи мотивите на държавния глава да върне за ново разглеждане спорните законови текстове.

Според президента Росен Плевнелиев заложеният праг от 4 милиона лева за придобиване право на пребиваване и след време за получаване на българско гражданство е твърде висок. Захариева изтъкна, че в много страни от ЕС този праг е значително по-нисък.

В Германия например се искат 250 000 евро инвестиция и разкриване на минимум 5 работни места, във Великобритания - 200 000 лири, Ирландия - 300 000 евро. В Естония пък този праг е 63 000 евро за дружество и 15 000 евро за едноличен търговец.

В същото време в България се намират трите най-бедни региона в ЕС, изтъкна Екатерина Захариева. Тя подчерта, че държавният глава е за диференциран подход при определяне размера на изискуемите инвестиции, защото е различно къде ще се вложат средства.

Праговете, които бяха приети в окончателния вариант на Закона за насърчаване на инвестициите бяха много високи, призна и икономическият министър Делян Добрев. Най-нисък, по думите му, е изискуемият праг в Словения, едва 10 000 евро.

Българската икономика е болна, никой няма право да си заравя главата в пясъка, констатира и председателят на комисията Мартин Димитров. Ние сме най-бедните, но не можем да сме и най-глупавите, смята синият депутат. Той също е за диференциран подход при определяне размера на инвестицията. Икономиката може да бъде задвижена само с пари отвън, категоричен е Мартин Димитров.

Според Петър Курумбашев от БСП законът трябва да е такъв, че да се стимулират не само големите кинаджии, но и малките филмови компании. Арнолд Шварценегер и Пенелопе Круз се оправят финансово и без подкрепа от българската държава, подчерта той, визирайки друг върнат от президента текст - за държавна помощ за големите филмови инвестиции.

Диaн Червенкондев от ГЕРБ подчерта, че законът трябва да отправя посланието: „Елате, снимайте в България". Ако не привличаме големи инвестиции в киното според него, ще се превърнем в „едни добри зрители".

Диaна Андреева от Обсерваторията по икономика на културата изтъкна, че е против текста за филмовата индустрия да остане в закона за насърчаване на инвестициите. Според нея мястото му е в отделен закон за инвестициите във филмовата индустрия. Тя предупреди депутатите, че със закона отворили огромна дупка в бюджета, тъй като заложили минимален праг за инвестиции, при които държавата ще дава помощ, но не и таван, какъвто има във всички членки на ЕС. Така според нея, ще се даде възможност за източване на държавни средства.

По отношение на върнатия текст за купуване на българско гражданство министър Делян Добрев изтъкна, че и в сегашната законово уредба пише, че при особени заслуги за икономиката може да се дава гражданство. Самият Добрев се е възползвал от тази възможност и е препоръчал за българско гражданство италиански инвеститор (Миролио), който е вложил у нас 500 милиона евро.

Режисьорът Иглика Трифонова, която бе в комисията заедно с продуцента Димитър Митовски, пък обвини мнозинството, че приели Закона за инвестициите така, за да е изгоден той на собственика на киноцентъра. От дупката, която вие отворихте, той наистина ще може да плаща хонорари на Арнолд Шварценегер, заяви тя.

В крайна сметка, какъв ще е ефектът от третото вето на Росен Плевнелиев ще стане ясно скоро. Припомняме, за първи път президентът се възползва от правото си на вето, връщайки промените в Закона за съдебната власт. След това той върна и цял закон - Закона за изменение и допълнение на Закона за горите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини