Църквата почита св.Татяна днес

На 12 януари църквата почита паметта на Св. Татяна.  Много хора погрешно смятат, че това е руска светица.

Всъщност тя е родена в Рим и е живяла в началото на 3-ти век. Баща й, който 3 пъти бил консул, бил християнин и се отличавал с богобоязливост.  Именно той възпитал дъщеря си в благочестие и страх Божий и я научил на Божественото писание.  

Когато Татяна достигнала пълнолетие, тя пожелалал да пекара живота си в девство и целомъдрие и се отдала на служение на Бога.

Римският император, обаче, я принудил да направи жертвоприношение в храма на Аполон. Тъй като Татяна отказала да се подчини,той  я подложил на жестоки изтезания. Но всеки ден мъчителите й  я намирали здрава и несъкрушима във вярата си.

Чудото потресло римските войници и те я помолили да им прости.  Тогава императорът се разгневил още повече - посякъл войниците си, а Татяна  хвърлил на изгладнели лъвове. Но дори те не я докоснали, а започнали да се галят в нозете. Най-накрая императорът заповядал Татяна да бъде  обезглавена.

В Русия, св. Татяна е тачена като закрилница на студентите. Там нейният ден се чества на 25 януари като празник на академичната младеж, защото на тази дата през 1755 година  е създаден Московският университет.

На днешния ден празнуват всички, които носят името Таня и Татяна.

Да са живи и здрави всички именници!

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини