Руши се ценно монументално пано върху димитровградски блок

Има опасност релефното пано върху фасадата на блок №6 на ул."Хр.Смирненски" да падне

Руши се релефното пано, разположено върху блок №6 на ул."Хр.Смирненски" в Димитровград. Такъв сигнал изпратиха до редакцията ни живеещите във вход Б на жилищната сграда.

Част от бетонния релеф се е "отлепил" от фасадата и може всеки момент да падне, показа и наша репортерска проверка.

Районът около блока е ограден с предпазни ленти от няколко дни насам. Това е станало след сигнал, подаден от обитателите до Общината.

По думите на домоуправителя на вход "Б" Грозданка Ламбова, проблемът излезнал наяве миналото лято. Тогава живеещите предприели ремонт на улуците на блока. Близкият оглед показал, че има процепи от двете страни на декоративното пано.

"Притесняваме се, че част от монументалното произведение може да падне и да рани някои", разказа още Ламбова.

От пресслужбата на Общината коментираха, че знаят за проблема и по него се работи. През лятото екип от специалисти е оглеждал монументалните пана и е констатирал състоянието им.

Засега те не попадат в списъка със сгради и ансамбли, които кандидатстват за паметници на архитектурата. Повече информация от администрацията ще предоставят утре.

Монументалното пано върху блок №6, то е част от композиция от общо 6 пана върху блоковете на ул."Хр.Смирненски"
Районът около паното е ограден с предпазни ленти в момента

Автор на шестте монументални пана върху фасадите на блоковете на ул."Хр.Смирненски" е проф. Атанас Яранов. Той лично е присъствал на монтирането им тук през 1973 година, когато са били строени и блоковете. Всяко едно от паната носи отделно име, рушащото се върху блок №6 се казва "Плодородие".

През 2010 година оглед на уникалните за страната бетонни релефи направиха и четирима професори от Съюза на българските художници. Тогава те констатираха, че паната са в добро за времето си състояние и препоръчаха частични ремонти.

Оценката за състоянието им тогеава бе нужда, за да кандидаства Общината пред Националният институт за паметници на културата и да бъдат обявени за паметници с местно знамение.

Домоуправителят на вход Б Грозданка Ламбова

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини