Данъчните: Заявете си здравето за да не останете без него

Ако се самоосигурявате за здраве, ви трябва още един документ

Безработните лица които сами се осигуряват за здраве, да подадат заявление че внасят пари точно за това, за да не им бъдат удържани за други дългове към хазната и в резултат-да изгубят здравни права. 

Предупреждението на НАП важи само за лицата които имат други стари задължения към бюджета, уточняват от пресслужбата в Хасково.

Парадоксът, да останеш без здравни права въпреки че си ги платил, е налице от началото на тази година, когато влезе в сила така наречената единна сметка, с която се промени реда на погасяване на задълженията към хазната. Така, ако няма подадено заявление преди плащането на здравноосигурителната вноска, парите ще отидат за погасяване на по-старо задължение на човека към бюджета. 

Заявлението се подава в офиса на НАП по постоянен адрес на лицето преди всеки превод, като целта е хората да не загубят своите здравноосигурителни права. 

От офиса на НАП в Хасково напомнят още, че от тази година лицата, които сами плащат задължителните си здравноосигурителните вноски, трябва да ги превеждат в хазната до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят те. Например здравната вноска за месец януари трябва да се внесе най-късно до 25-ти февруари тази година. Размерът на здравноосигурителната вноска и през 2013 година е поне 16,80 лв.

Заради единната сметка, значително се улеснява попълването на платежните нареждания от самоосигуряващите се за здраве. Кодът за вид плащане е само един за всички данъци и осигурителни вноски - 11 11 11 и не е необходимо да се попълва изрично основание за плащане.

Помощ при попълването, както на декларациите, така и на платежните нареждания, клиентите на НАП могат да получат на телефона за информация на агенцията 0700 18 700 на цената на един разговор.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини