Въвеждат такса мощност за тока

Такса мощност може да бъде въведена за всички потребители на електроенергия. Това е записано в Наредба за регулиране на цените на електрическата енергия, подготвена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщава онлайн изданието на "Труд". Документът предстои да бъде обсъден публично на 12 февруари.

Според текста ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго про" ще могат да калкулират в разходите за електроенергия и допълнително плащане за това, че поддържат мрежата до определен обект. Такса мощност са парите, които всеки потребител ще трябва да плаща дори и да не харчи ток.

В момента подобно заплащане има в Западна и Южна България за клиентите на ЧЕЗ и ЕВН, но важи само за бизнеса. Срещу таксата в края на миналата година се обявиха хотелиери, които изчислиха, че заради нея губят стотици хиляди левове.

С новата наредба от ДКЕВР вече допускат доставчиците на ток да определят и различни тарифи за своите потребители, подобно на мобилните оператори. Така всеки ще може да избира собствен план за доставка на ток, ако отговаря на определени условия.

Източник: Труд онлайн

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини