Deutsche Welle: Това го има само в България

Българите започват да търсят правата си едва тогава, когато им бръкнат в джоба - тази горчива истина излиза наяве по време на всички протести от Виденовата зима насам. По стар навик причините за високите енергийни сметки се търсят в монополистите – електроразпределителните дружества и топлофикациите. И макар вече цяло десетилетие да се говори за либерализирането на енергийния пазар, българите могат да избират единствено между едно от трите енергоразпределителни дружества в страната, които играят ролята на регионални монополисти.

Защо токът е толкова скъп?

Николай Цеков разговаря по темата с енергийния експерт д-р Георги Касчиев от Виенския университет.

Според енергийния експерт д-р Георги Касчиев от Виенския университет, отчитаните от монополистите загуби на енергия, които се плащат от българските потребители, превишават от два до три пъти действителните такива. "В България се отчита, че близо 25% от тока се губят при преноса му до потребителите. В останалите бивши социалистически страни в Европа тези загуби понастощем са в порядъка на 8%-9%", казва той. Според д-р Касчиев, в осезаемата разлика търговците калкулират кражбите и неплащаните с години сметки, които накрая се заплащат от редовните платци като "невъзвратими загуби".

"Основната причина за повишаването на цената на електроенергията в България е гигантската далавера около "гьола" край Белене. В нея досега са потънали два милиарда лева, а активите на Националната електрическа компания са заложени като обезпечение, с което България е съвсем вероятно да се раздели. Далавери се правят и с износа на ток, при които изнесени на книга количества се пласират на вътрешния пазар, за да се спести и укрие данък добавена стойност. Държавният монопол върху производството на енергия е това, което обединява всички правителства в България, защото това е най-щедрата и непресъхваща хранилка за политици и корумпирани чиновници", твърди енергийният експерт.

Енергийното робство на българите

"Във Виена общите месечни разходи за ток и газ за неголемия ми апартамент са 44 евро. Там сметките могат да бъдат оспорени, ако потребителят реши, че са прекалено високи. Дистрибуторите, между чиито оферти избирам моя доставчик, са склонни на отстъпки, защото така печелят в борбата за повече и по-постоянни клиенти", разказва д-р Георги Касчиев.

Самият той също е ставал жертва на произвола на българските енергийни монополисти - бил е "задочно" осъден от "Тополофикация - Шумен" за сметка, която никога не му е била предявявана.

Д-р Касчиев посочва, че в България се среща един абсурд - невиждан другаде в Европа и въобще в 21-ви век. Става въпрос за фрапиращото "право" на топлофикациите да налагат на собствениците на жилища с централно отопление доживотно закрепостяване със сметки за "топлина" и "дялово разпределение" – дори когато са демонтирали радиаторите в жилищата си.

Източник: дойче веле

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини