Прокурори влязоха в ДКЕВР, разследват цената на тока. Преглед на печата

Цените на тока и свързаните с тях граждански протести са водеща тема за всекидневниците в четвъртък.

„Върховната административна прокуратура започна проверка за законност на актовете и дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) като специализиран контролен орган по приложението на Закона за енергетиката и свързаните с него подзаконови нормативни актове.
Проверката започва във връзка с публикации в средствата за масово осведомяване за нарастващото недоволство на граждани от цялата страна срещу високите цени на електрическата и топлинната енергия, съобщават от прокуратурата.
В хода на проверката прокуратурата ще изиска цялата информация за действията на ДКЕВР и за начина, по който е осъществен контрол на електроразпределителните и топлофикационните дружества при формиране на цената, отчитане и заплащане на потребената енергия.
Проверката ще обхване и дейността на Агенцията за приватизация, както и следприватизационния контрол за осъществения надзор при изпълнение на приватизационните договори от електроразпределителните дружества." - в. „Сега".

„Обществеността ще бъде своевременно уведомявана за резултатите от проверката и за предприетите действия от страна на Върховна административна прокуратура.
Заради недоволството на гражданите днес министърът на енергетиката Делян Добрев беше извикан от депутатите в парламента. Пред тях призна, че контролът над ДКЕВР не е ефективен и се съгласи с предложенията на депутати от опозицията ръководството на регулатора да се избира от Народното събрание, а не да се назначава от Министерския съвет, както е сега. Още вчера министърът настоя енергийният регулатор да промени изцяло модела си на ценообразуване, защото цените за услугите на ЕРП-тата и ВиК дружествата сега се разглеждат на база направените от тях разходи, без да прави сравнение за това дали тези разходи са реално извършени, или са просто предоставена фактура.
Добрев обясни още, че нарушенията на електроразпределителните дружества, довели до по-високите сметки за ток през януари, не са достатъчно основание за отнемане на лиценза им..." - в. „Дневник".

„Малко след края на протеста във Варна, един от участниците и организаторите му - Иван Петров, при качване в личния си автомобил, е бил нападнат в гръб и намушкан с нож от маскиран мъж, който изскочил от храстите.
Петров е приет в спешното отделение на варненската болница, където му се оказва лекарска помощ. Автомобилът му е бил паркиран на улицата зад общината.
Петров е с повърхностна рана. Оказана му е медицинска помощ. Установено е, че нараняването е леко. Нападателят се издирва от полицията. Пострадалият тази вечер ще остане под лекарско наблюдения в болницата.
По-рано Петров, който бе един от активните участници в митинга, заяви : "Истината е една. Нека всички да разберат. Днес провокативно ме питаха от една медия кой финансира протестите на хората. Никой не ги финансира. Хората излизат да си изкарат недоволството. Нека да ни охраняват полицаите, ама защо вадят жандармерия".
"Ние не излизаме да правим престъпления. Искаме тези мафиоти, които окрадоха народа, да си получат заслуженото", каза още Петров, цитиран от БГНЕС.
По данни на полицията във Варна в протеста са участвали между 1200 и 1500 души.
Иван Петров е един от организаторите на протеста. Той е бивш футболист на „Спартак" (Варна)..." - в. „24 часа".

„И църквата скочи срещу енергото. Попове пропищяха от двойни и тройни сметки на храмовете. Най-тежък удар понесе черквата "Св. Иван Рилски" в Паничище, която получи фактура за януари 13 пъти по-висока от декемврийската.
Храмът бе отварян само две съботи и недели миналия месец и единственият включен електроуред в него е лампата, недоумява архиереят на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски. Според висшата математика на Енергото полилеят с 15 крушки миньонки е навъртял за четири дни през януари 3 527 кW за 776.90 лева. 380 лева от сумата е за снабдения ток, останалите 266 лв. са за услуга разпределение или както абонатите вече го наричат, "пренос и превоз".
Обикновено за храма плащаме по 50-60 лева за ток на месец. За декември сметката ни е 60 лева. Януарската се оказа 13 пъти по-висока, а черквата отваря през зимата само през почивните дни, коментира още отец Паликарски. И на останалите храмове фактурите са завишени, ядосва се архиерейският наместник...
Той вече е подготвил жалба, която ще внесе в офиса на енергото срещу надутите фактури." - в. „Стандарт".

Смяната на шефа на ДКЕВР също е сред темите на вестниците в четвъртък.

„Юлиана Иванова ще бъде новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).
Иванова е предложена за поста в началото на правителствено заседание. Тя поема управлението на енергийния регулатор, след като предишният шеф Ангел Семерджиев беше принуден да подаде оставка заради забавените от ДКЕВР проекти за наредби за либерализацията на енергийния пазар. Повод за това стана намерението на Еврокомисията да съди България в съда на ЕС като очакваният резултат са глоби от 8448  евро дневно.
Иванова ще завърши мандата на предишния председател на комисията, който приключва на 9 ноември 2015 г. Премиерът обаче обяви, че дава на новата шефка едва 20 дни кредит на доверие и освен това настоява тя да поиска пълна проверка на работата на комисията.
Юлиана Иванова беше представена пред членовете на кабинета от зам.-министъра на икономиката и енергетиката Евгения Харитонова. Kандидатурата на Иванова е консултирана със съответните институции и някои неправителствени организации.
Юлиана Иванова е инженер по топло-ядрена енергетика от Техническия университет в София. След дипломирането си е назначена за технически асистент в Лабораторията за нови технологии за изгаряне на нискокалорични въглища към университета.
Работила е като офис мениджър в "Мини Марица-изток" ЕАД и като директор на ACE Ltd (Представителство на Fichtner GbmH в България). През последните девет години е била съветник и представител на България в RWE Power и RWE AG..." - в. „Дневник".

„Новата шефка на ДКЕВР Юлиана Иванова се оказа собственик на електронен магазин, който незаконно продава цигари, установи "Труд". От юли 2012 г. рекламата и продажбата на цигари онлайн е забранена чрез Закона за тютюна и тютюневите изделия.
Иванова притежава фирмата "Имидж код груп", която е собственик на онлайн магазина babbetshop.com. Преди седмица тя е прехвърлила управлението на фирмата. Според нейните обяснения засега той предлага само продукти на "Метро".
В продуктовата листа на сайта има 30 вида цигари, които могат да се поръчат. Журналист на "Труд" се регистрира с фалшив адрес на babbetshop.com и направи заявка за покупка. В отговор получи имейл, потвърждаващ регистрацията. Но до редакционното приключване на броя не пристигна потвърждение на поръчката.
Възможността за онлайн покупка на цигари ясно си личи и от общите условия на сайта. В тях първо се уточнява, че става въпрос за онлайн търговия, добавя се, че се продават и тютюневи изделия, както и че общите условия са обновени на 1 ноември 2012 г. Това е четири месеца след като забраната бе въведена.
На сайта може да си поръчате цигари онлайн на стекове от едни от най-големите компании в бранша - "Филип Морис", "Импириъл" и ДжейТиАй. И трите дружества потвърдиха пред "Труд", че електронната търговия с цигари е незаконна и ни посъветваха да се обърнем към Агенция "Митници". От пресцентъра на агенцията също потвърдиха, че всякаква продажба на цигари онлайн е забранена.
Ведомството обаче нямало достатъчен капацитет, за да следи за всички нарушения..." - в. "Труд".

Връзката на „Хизбула" с атентата в Бургас е сред темите с продължение във всекидневния печат.

„Съучастникът в бургаския атентат, който има канадски паспорт, е роднина на загиналия на 18 юли терорист, съобщи канадският в. "Нешънъл пост".
Връзката между двамата е установена от ДНК експертиза. Източниците на изданието не разкриват каква е роднинската връзка, нито пък името на издирвания с канадски паспорт.
Той е от ливански произход, но емигрирал в Канада като малък заедно със семейството си. До 12-ата си година живял във Ванкувър. След това родителите му се развели и той се върнал в Ливан, но запазил канадския си паспорт.
Именно него използвал, за да влезе законно у нас на 28 юни и да подготви взрива, убил петима израелски туристи и български шофьор, заедно с поставилия бомбата терорист.
В дните преди атентата канадецът носел фалшива шофьорска книжка от САЩ под името Ралф Уилям Рико от мичиганския град Гранд Рапидс.
Неговият роднина ползвал фалшива шофьорска книжка от Мичиган на името на Жак Фелипе Мартин.
"Хизбула често използва на терен роднини или лица, които са израсли заедно, така че имат много по-крепки връзки и затрудняват проникването на разузнаването в мрежата им", обяснява пред вестника Мат Левит от Вашингтонския близкоизточен институт. Той е експерт по въпросите на ливанската групировка и е написал книга за нея.
Европол вече разполага с истинските имена на канадеца и третия атентатор, използвал австралийски паспорт на името на Браян Джеймсън." - в. „Труд".

„Трима високопоставени представители на палестинската организация "Хамас" изненадващо пристигнаха в София. За визитата съобщиха най-напред арабски и израелски медии. Агенция Нюз.ру обяви: "Официална делегация на терористичната групировка "Хамас" е в България".
Новината свари Министерството на външните работи неподготвено, защото идва само дни след като министър Николай Младенов говори за това, че "Хамас" е забранена в Европейския съюз.
От Външно заявиха, че визитата не е официална, но ще потърсят повече информация по случая от посолството на Палестина в София.
Групата, пристигнала в България, се води от Исмаил ал Ашкар, който е сред най-високопоставените шефове на организацията в ивицата Газа. Другите двама - Салах ал Бардауил и Мушир ал Масри също са в политическото ръководство на "Хамас".
Според информация от палестинските медии и тримата са депутати от парламентарния блок "Промени и реформи" в Законодателния съвет на Палестинските автономни територии.
Тричленната делегация е в България по покана на Центъра за близкоизточни изследвания (ЦБИ), установи проверка на "24 часа". Те ще участват в публична дискусия, организирана от ЦБИ за ситуацията в Близкия изток в петък от 18 ч в Парк-хотел "Москва".
Поканихме ги с ясната идея, че по този начин България може да покаже, че води балансирана политика в района на Близкия изток, а не се подчинява единствено на произраелски влияния, коментира директорът на центъра Мохд Абуаси.
Той уточни, че по време на престоя си в София тримата ще имат срещи с български политици, депутати и представители на неправителствени организации..." - в. „24 часа".

„България предаде "пълния доклад" от разследването на нападението срещу автобус с израелски туристи на бургаското летище Сарафово, предаде Асошиейтед прес, като се позова на ливанската държавна информационна агенция.
Пламен Цолов, шарже д`афер на българското посолство в Бейрут, предал доклада на ливанския външен министър Аднан Мансур.
Освен това България е поискала от властите в Ливан участниците в атентата на летище Бургас да бъдат арестувани и екстрадирани у нас. Това съобщи пред БНР директорът на ГДБОП Станимир Флоров.
Въпреки даденото обещание от премиера на Ливан за съдействие, в момента в ГДБОП няма знаци от ливанска страна за такова." - в. „Сега".

„Смятам, че в резултат на проведеното от българското правителство разследване на атентата в Бургас европейските държави ще вземат решение да поставят извършителя "Хизбула" в списъка на терористичните организации.
Това заяви посланикът на Израел у нас Шаул Камиса Раз днес в Стара Загора. Според него  целта на "Хизбула" с тази терористична акция е била да удари страна член на ЕС и да демонстрира фанатичната си идеология и да покаже, че съществува. Няма съмнение кой е извършителят на това престъпление, всички доказателства, намерени на мястото на взрива сочат "Хизбула", каза още посланик Раз. Според него имало директна връзка между това, което са установили българските и израелските власти в разследването на атентата..." - в. „Стандарт".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини