Общината спира евтината храна за най-бедните

Най-бедните клиенти на домашния социален патронаж вече ще плащат пълния размер на храната, която получават, а не както досега 60 процента. Това ще стане факт с приемане на промените в Наредбата за определяне на местните такси и цени на услугите в община Хасково, предложени от кмета Георги Иванов.

В досегашния текст на наредбата - от 2008 година, се предвиждаше лице с личен доход до 150 лева да плаща 60 на сто. Хората с личен доход над 150 лева пък плащаха реалната стойност на един храноден. Месечна такса в размер на 30 процента от получаваната от тях пенсия плащаха ветераните от войните и военноинвалидите.

С новата редакция на Наредбата тези отстъпки отпадат. Новият текст, предложен от кмета, гласи „Лице, ползващо услугите в системата на Домашен социален патронаж, заплаща месечна такса в размер на действителната стойност за един храноден. Разходите, свързани с предоставянето на социалната услуга, са за сметка на община Хасково. Таксата се дължи пропорционално на времето, през което се ползва социалната услуга“. Целия текст на докладната записка можете да прочетете тук. Освен това можете да изразите своето мнение и препоръка на сайта на общината, където предложението е качено за обществено обсъждане.

Предложените промени в Наредбата ще се гласуват на сесия на ОбС на 1 март.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини