Папата може да свика конклава по-рано

Папа Бенедикт XVI може да публикува указ за по-ранно провеждане на конклава, който трябва да избере негов наследник, съобщи говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди, предаде БГНЕС.

Теоретично конклавът не може да се събере преди 15 март. "Папата преценява възможността да публикува указ в идните дни преди периода на вакантния престол (след оттеглянето на папата на 28 февруари), за да уточни няколко конкретни точки от апостолическата Конституция за конклава" относно датата му, но също и литургийното му развитие, заяви отец Ломбарди.

"Папата е единственият, който може да издава укази до последната минута", 28 февруари в 20 ч (19 ч по Гринуич)", заяви историкът Амброджио Пиацони. Апостолическата Конституция от 1996 г., която папата може да промени, предвижда конклавът да бъде свикан между 15 и 20 дни след началото на "вакантния престол". Този срок трябва да даде време на кардиналите избиратели да пристигнат в Рим.

Но този път много кардинали вече ще бъдат в Рим, за да поздравят папата в деня на оттеглянето му. И при положение, че всички ще пристигнат, няма да има причини за чакане. Конклавът ще събере 117-те кардинали избиратели в Сикстинската капела, които трябва да изберат следващия папа с мнозинство от две трети. Провеждането по-рано на конклава ще позволи на новоизбрания глава на Римокатолическата църква да се подготви по-добре за Великден, 31 март, който е много важен за 1,2 милиарда католици.

Тази седмица папата няма официални ангажименти и се оттегли с кардиналите за духовни практики за Великите пости. Но той все пак може да подписва укази при прекъсване на духовните съзерцания.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини