Бисер за Бойко: Държавата – това сте вие!

Женя Тодорова чете на всеослушание трогателното писмо до Бойко

Харманлийското село Бисер извади от архивите на абсолютната монархия крилатата мисъл на Луи 14-ти „Държавата това съм аз“, и я перифразира на „Държавата-това е Бойко“. Селото открито въстана в подкрепа на подалият оставка премиер и в трогателно писмо до Народното събрание го замоли: „Не ни изоставяйте, защото имаме нужда от вас“.

Стотина души се събраха на селската чаршия в контрамитинг в подкрепа на правителството. Бисерчани започнаха и подписка в защита на „Бат`Бойко“ в която за 40 минути се разписаха 74-ма души. Очаква се в нея да положат парафи поне 80 % от всички 790 жители на селото, като лиспващият процент е заради непълнолетните. За да се обхванат и трудно подвижните старци, мобилни екипи разнасяха листовки по домовете и събираха подписи на място. Подписката ще бъде пратена до народното събрание като е адресирана лично до Цецка Цачева. 

Идеята за подкрепата възникнала снощи в 20 часа. „Ние не сме софиянци, по цял ден да няма какво да правим. Тогава се върнахме от работа и видяхме за оставката по телевизора“ сподели Тянка Георгиева. Именно тя тръгнала да уговаря съселяните си да предприемат нещо в подкрепа на Бойко. Не се наложило дълго да ги уговаря. „Тези хора плакаха заедно с нас когато сме голи и боси. Ние броим Бойко и Цветанов за наши“ твърдяха хората. Част от народната благодарност отиде и за земеделският министър Мирослав Найденов, заради раздадената безплатна амониева селитра. 

За Бойко се подписаха дори и онези бисерчани, чиито разрушени от наводнението къщи още не са построени. Списъкът им варира от 14, според областният управител Ирена Узунова, до 23, по думите на Цветан Цветанов при последната визита на селото. Разликата идва от няколко имота които са били необитаеми към момента на наводнението и затова не са предвидени за възстановяване, а само за обезщетяване. 

Бисер обаче се опасява, че новото правителство, което и да е то, не е поело никакви ангажименти към потопеното село и започналата работа по възстановяване няма да бъде завършена. Затова селяните бяха категорични-“Искаме си Бойко“. 

Призивът бе прочетен от 23 годишната Жени Тодорова, дъщеря на семейство Катя и Илиан Тодорови, чиято къща бе една от първите срутени и възстановени след наводнението. Бъдещият компютърният инженер се бе върнал специално от София за да участва в протеста на родното си село.

Г.Христов

Подписката събра 74 души за по-малко от 40 минути
Трудноподвижните пенсионери бяха издирване по домовете
50 - 60 души се стекоха на импровизиран митинг
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини