Протестиращите в Хасково се изпокараха кой да води бащина дружина

Началото на събранието в Бизнесцентъра

Типично по български, с разцепление, завърши днешният опит хасковските протестиращи да се организират и обобщят исканията си, като по този начин станат част от националното недоволство на българите от положението в България. С подобна идея, гражданско сдружение „Днес” организира в Бизнесцентъра събрание, на което бяха поканени всички недоволни хасковлии, като очакваният резултат трябваше да бъде изпратен в президентството. Обаче...По някое време група "деятели", обобщени от присъстващите като „бивши” /атакисти, активисти, партийци/ нахлу в малката зала на Бизнесцентъра и обяви, че събралите се нямат право да говорят от името на протестиращите. Групичката лансира тезата, че само организаторите на протеста могат да говорят от негово име. Което изуми координаторът на ДНЕС в Хасково Симеон Тодев. „Ако ти си болен, а аз здрав, значи нямам право да протестирам срещу здравната система, така ли” възкликна спонтанно той. После се опита да говори разумно. На няколко пъти обясни, че никой не претендира за лидерство на протеста, който както в Хасково така и в страната е бил спонтанен. В случая, ДНЕС платили залата в Бизнесцентъра, за да има къде недоволните да последват президентският призив, гражданското общество да се организира и изложи своите искания. Вместо по площадите, това може да стане по по-цивилизован начин, каза Тодев и напомни, че ДНЕС се борят срещу монополите вече три години. Именно те организираха протестът срещу скъпият бензин, а първата им инициатива събра над 700 хиляди подписа срещу монополите. „Ние просто сме съпричастни” завърши художникът. Това не трогна опонентите му, които демонстративно събраха озвучителната система в залата и напуснаха. Действията им възмутиха пенсионерите. „Протестирал съм всеки ден, откъде накъде някой ще ми казва, че не представлявам народа. Ние не сме ли народ” заяви афектиран председателят на Движение „Социална солидарност” Георги Бакшишев. Точно пенсионерите, близо година, протестираха всеки четвъртък срещу бедността, ниските пенсии и заплати в страната и то без никой да ги подкрепя.

Разцепилото се събрание все пак продължи в намален състав. Бе подготвено писмо с разнообразни искания, от обуздаване на ЕРП-тата, до повече болести, чието лечение да се поема от Здравната каса, корекция на минималната работна заплата, реформа в съдебната власт и т.н. Писмото ще бъде изпратено до президентството с изричното настояване за въвеждане на граждански квоти в регулаторните органи, с право на глас при вземането на решения.

Спорно е доколко недоволните граждани бяха запознати с всички искания. Час след началото на събранието имаше хора, които обикаляха улиците, понеже някой/не стана ясно кой/ ги насочил към друга зала на друго място. Заблудените пристигаха по различно време на правилното място и чуваха различни части от дискусиите.

И докато в Хасково се карат кой да води бащина дружина, много хасковлии самосиндикално поели към големите протести в София, Пловдив, Сливен, с идеята да представляват себе си, вместо някой да говори от тяхно име.

Г.Христов

Началото на скандала
Симеон Тодев /вляво/ се опита да говори разумно, но му обърнаха гръб
Озвучителната апаратура бе събрана и изнесена
Скандалът силно афектира пенсионерите и техният председател Георги Бакшишев/вдясно/
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини