Аптеките: Не на подкупите и монополите във фармацевтиката

Националната аптечна камара призовава своите членове да излязат на протест

„Не” на сбърканата система в българската фармацевтика, „не” на диктата от правителството и монопола върху здравето. За това призовават от българската аптечна камара които изпратиха писмо до медиите с призив за национален граждански протест, слещу монополите в България, утре 24-ти февруари. В неделя нека излезем заедно - всеки в своя град или село, там, където е неговото семейство, близки, приятели, или просто съграждани с активна гражданска позиция! Нека гражданите имат правото да участват в управлението, без да зависят от политически конюнктури, призовават аптекарите. И обрисуват положението в своята сфера заради което и те се включват в протестите.

Всички партии от прехода се храниха от подкупите, които монополите в бранша им дават, твърдят аптекарите. И припомнят:

Не аптекарите а правителството на НДСВ наложи ДДС върху лекарствата, а всички правителства после изхарчиха тези пари за офиси и бонуси. Правителството на СДС пък допусна всеки хванат от улицата да изпере мръсни пари, като си отвори аптека, без да се иска разрешение от фармацевтичната гилдия! Не аптекарите, а правителството на коалицията БСП - НДСВ - ДПС даде право на чуждестранните лекарствени монополи да източват Здравната каса през паравана на Позитивния лекарствен списък. Същото правителство издърпа регулацията от съсловните организации и започна да продава фалшиви дипломи на пишман аптекари, завършили уж задочно в чужбина. Не аптекарите, а правителството на ГЕРБ намали още надценките за българските аптеки, с което директно подпомогна разрастването на частните монополи на веригите аптеки, обвързани с производители, търговци на едро, строители на гигантски офис-сгради и инвеститори във футбола! А в същото време цените на лекарствата скочиха няколко пъти само за последните дванадесет месеца!

Заради монополите, независимите единични аптеки се подтискат с непосилни държавни регулации. Защото независимите аптеки не искат да плащат подкупи, не печатат предизборни плакати за своя сметка, не пазаруват от "правилния" склад на едро, не предлагат на пациента само лекарството, от което имат грамадна печалба! А на всичкото отгоре общините им искат "такса реклама" за табелите, на които пише "аптека"!

Да има само една Здравна каса - държавната, е държавен монопол! Да има само няколко мощни търговеца на едро с лекарства, е частен монопол! Държавно-частен монопол е държавата да ореже надценките на лекарствата за аптеките, а в същото време да остави фирмите-производители на лекарства да определят сами цените на лекарствата, както сметнат за нужно!

Фармацевтите в аптеките години наред, правителство след правителство, търпят своеволията на мутри, недоучили политици, шофьори, мафиоти на черни лекарствени канали.

Ние, аптекарите, също не можем да платим сметките си за ток, за вода, за парно отопление нито у дома, нито на аптеките! Ние, аптекарите, също не можем да платим цената на избор на екип в болниците, цената на лекарствата за децата и родителите си, въпреки че плащаме на държавата здравни осигуровки и данъци

Затова, нека излезем на протест срещу монополите - мирен, цивилизован граждански протест, заедно с всички, призовават от националната аптечна камара.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини