Ивайловград показва на болярите римски чаши от „Армира“

Римска лежанка, как е изглеждала античната вила “Армира“ и чаши за червено вино от онова време, ще покаже Ивайловград на 10-тото юбилейно издание на Международното туристическо изложение “Културен туризъм” във Велико Търново, който ще се проведе в края на април.

Атрактивното представяне подготвят местният исторически музей, Туристическият информационен център в Ивайловград, с подкрепата на общинската администрация.

На щанда на Ивайловград посетителите ще могат да видят пищността и красотата на “Вила Армира” чрез възстановка на колонадата и част от басейна във вилата.

Специално за случая се изработва копие на оригинална римска лежанка. Гостите на изложението още могат да пробват прочутото ивайловградско червено вино от точни копия на чаши от времето на разцвета на архитектурния паметник и да опитат ястия, характерни за трапезите на среднобогатите римляни.

За да представи и съвременното изкуство на региона, щандът ще бъде открит с част от спектакъла “Съзвездие наречено любов”, по творбите на поета Ивайло Балабанов.

Международното туристическо изложение “Културен туризъм” е единственият специализиран форум за културен туризъм в България, който обединява туристическо изложение, дискусионна програма с презентации и обсъждания по актуални теми, свързани с развитието на културно-историческото наследство, филмов фестивал, популяризиращи българското културно-историческо наследство и туризма под мотото “На източния бряг на Европа”. В рамките му е включен и националния конкурс „READ AND TRAVEL” („Чети и пътувай”).

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини