Самоука майсторка показа квилинг в изложбата “Изработено от сръчните ръце на тракийката“

Самоука майсторка на хартиеното изкуство квилинг подреди свой кът в изложбата, организирана от Тракийското дружество “ Георги Сапунаров“ и читалище „ Тракия“.

Плетени на една кука и везани покривки, изящни дантели, гоблени и мартеници, разкрасени одежди, също са част от изложението.

Станка Райжекова, която е ел.моньор по професия и работи в момента като продавач в магазин за електроуреди, успя да събере очите на присъстващите на изложбата, която мина под надслов “Изработено от сръчните ръце на тракийката“.

Тя се занимава с квилинг от близо 2 години. За първи път чула за него от клиент. Потърсила повече информация в интернет и започна експеримента. Като цяло инвестицията в хобито й не е чак толкова голяма. Купува се специалния уред за навиване на хартията, стабилна и удобна ножица, лепило С-200 и пъстроцветни листчета от най-тънката хартия.

С всеки изминал ден и във всяка нова своя хартиена картина Станка преоткривала себе си. В началото най-отговорно й се струвало правилното балансиране на цветовете. Сега вече е доразвила усета и към това. Прави нещата си некомерсиално, въпреки, че много от ръчните й изработки могат да станат оригинални покани за сватба или рожден ден.

От навита хартия може да се направи всичко, категорична е майсторката на ръкоделията. Тя прави животни, цветя. Сега е навита да пробва изработването на портрет, а в бъдеще има намерение да се опита да изработи и репродукция на някоя популярна картина, което обаче в квилинга е висш пилотаж.

Едно от любимите й неща са рози, които е изработила в такива нюанси, че да наподобяват негатив на снимка. За направата работила няколко вечери и то след 22 ч., когато я връхлитала музата.

Като цяло Станка е човек на изкуството, освен с квилнг, тя пее в хора на тракийците, участва и в танцовия състав.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини