Кристалина Георгиева одобри идеята за засилен контрол върху монополите

Еврокомисарят Кристалина Георгиева е скептична към идеята България да вземе заем, за да излезе от кризата. В Брюксел тя изрази пълна увереност в действията на президента при разпределянето на исканията на протестиращите в България на възможни и невъзможни. Комисарят даде и някои рецепти за социално подпомагане.

Българският еврокомисар е едно от лицата спрягано за служубен премиер след оставката на правителството на Бойко Борисов.

Убедена съм, че енергията на българите ще доведе до положителни промени, заяви пред български журналисти в Брюксел Кристалина Георгиева, съобщи БТА. Когато хората излязат на улиците, това означава, че имат трудности, към които трябва да се привлече повече внимание. Това е увличане на гражданите в решаването на техните съдби, точно във времето, когато това трябва да стане - когато има избори.Хората трябва да решат на кого да дадат доверието си, за да бъде животът на всички ни по-добър, допълни комисарят.

Георгиева изрази пълно доверие в президентската институция, която да доведе до това исканията да могат да бъдат разпределени в категориите на възможни и за доброто на България, и в графата на онези, които не са възможни и не са за доброто на страната.

Има предложения, които са разумни, например това да има повече държавен контрол върху монополите, за усъвършенстване и регулиране на управлението на монополите, отбеляза Георгиева. Според нея има предложения, които практиката в други страни е показала, че могат да доведат до повече беди, отколкото до подобряването на живота. Тя даде пример с национализацията. Виждали сме, че само по себе си държавното управление не гарантира по-добро управление, дори напротив - може да бъде и по-лошо, поясни комисарят.
Национализацията може да доведе до големи рискове, да нанесе големи икономически щети на нашата страна, заяви тя. Георгиева поясни, че национализацията означава и изплащането на компенсации на обратно изкупените дружества и така пари, които могат да отидат за хората, ще се насочат към джобовете на дружествата, които биват национализирани. Национализацията означава да променим радикално икономическия модел, какво ще си кажат инвеститорите, които искаме да привлечем с ниските данъци, попита тя.

В Брюксел тя коментира предложението на лидера на КНСБ Пламен Димитров за преразглеждане на бюджета и увеличаване на заплатите за сметка на малко по-висок бюджетен дефицит, който да бъде покрит чрез емитиране на дълг.
По нейните думи има разумни идеи, предлагани от хората - например по-внимателно да бъде оценявано кои са социално слабите, на кои трябва да се помогне. От практиката в света знаем, че социалната политика трябва да бъде построена на две нива. Едното е да поставим "възглавничка", да не паднат хората много лошо, а другата е да има "въжета",по които да се издигнат, ако са паднали, поясни Георгиева. Има необходимост от социална поддръжка, но и от помощ за предприемачеството, особено за малкия бизнес, добави тя. Убедена съм, че резултатът от процесите сега у нас в крайна сметка ще бъде положителен, допълни комисарят.

България има резерв, включително с това, че дългът е много нисък, но преди да кажем откъде, трябва да кажем за какво (трябват допълнителни пари) в помощ на икономиката. Трябва да бъдем внимателни да не се хлъзнем по нанадолнището, народът изстрада финансовата стабилност и е много важно да запазим това, което сме постигнали, коментира комисарят.

По нейните думи за България е изключително важно да решава проблемите, които изкараха хората на улицата, така че това повече да не се случва. Хората показаха, че товарът е станал много голям, а защо е така - на този въпрос трябва да бъде намерен отговор. Когато търсим този отговор, винаги е най-добре да започнем от себе си, заяви Кристалина Георгиева.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини