Потвърдено в Белгия: Млякото от Динево чисто – 0 афлатоксини

Млякото в Динево е чисто от токсини, потвърди изследване в чужбина

Млякото в хасковско е чисто от афлатоксини. Това са резултатите от изследване на проби в референтна лаборатория в Белгия, съобщиха от Агенцията по безопасност на храните. До изследването в чужбина се стигна след като на 01. 03 инспектори от хасковският клон на Агенцията получиха съмнителни резултати от проби взети от пункт за изкупуване на мляко в хасковското село Динево. В пункта се събирала продукцията на 18 животновъди. Освен изследване в чужбина, хранителната инспекция разпореди проверки и на фермите в региона, използвания от тях фураж и т.н. 

Причината за превенцията е, че афлатоксина е отровно вещество, което може да предизвика различни по сериозност заболявания на черния дроб и вътрешните органи, като има и доказан канцерогенен ефект. Взетите в Динево проби са констатирали отклонение от нормите, но тестът не е бил толкова точен за да се каже в каква степен, съобщи Мартин Радев от БАБХ. Затова се е стигнало до пращане на пробите в Белгия. „Пробите са нула. Не някакви отклонения от нормите, а нула!“ изрично подчерта млекопреработвателя Веско Завалов, в чийто пункт в Динево бе открито съмнителното мляко. На собствени разноски бизнесменът поръчал експресното изследване в Белгия. Методът използван от референтната лаборатория там бил изключително точен и резултатите са представителни и окончателни. През време на повторното изследване, млякото в Динево бе възбранено за реализация в търговската и преработвателна мрежа. До момента на излизане на повторните резултати, в пункта се събрало вече 9 тона и 300 литра мляко, което въпреки правилното съхранение имало ограничен срок на годност. При това, диневският пункт продължавал да изкупува суровина по сключените с фермерите договори. 

От днес обаче възбраната е вдигната и млякото е освободено за реализация. То е било предназначено за голяма сливенска мандра работеща предимно за гръцкия пазар.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини