100 съдят държавата в Страсбург за земите си по АМ „Марица“

България отива в съда в Страсбург заради неизплатени обезщетения за отчуждаването на земите, по които минава АМ“ Марица“. Повече от 100 семейства от района на Свиленград са започнали процедурите за водене на дела срещу държавата за дължимите им между 200 и 500 хиляди лева. Близо 400 са собствениците на парцели, които са одържавени заради това, че през тях минава аутобана, но не са получили парите си, обяви в Хасково главният секретар на Гражданското обединение за реална демокрация Слави Георгиев. Самият той имал да получава пари за 7 декара земя край димитровградското село Добрич, отчуждена заради пътя на автомагистралата.

Шест основни приоритета посочват от ГОРД за промяна в държавата. Сред основните им е подпомагането и облекчаването на условията за работа на малкия и среден бизнес. „Тази част от бизнеса е гръбнака на едно общество, защото акумулира стабилни доходи“, посочи Георгиев. Според глав.секретарят на Славчо Биневата формация втория приоритет за тях е искането за преразглеждане и ревизия на всички договори с ЕРП-тата и концесионерите. Диференцирана ставка ДДС за учебниците, българската литература и българският печат ще гонят още от ГОРД. Промени в конституционния и изборния кодекс и съдебната система, са другите цели, които си поставят. Ще настояват съдии и прокурори да бъдат изборни длъжности, както и за въвеждането на съдебни заседатели при делата. Освен това от ГОРД смятат, че България спешно трябва да поиска финансова помощ от ЕС по примера на Гърция и Португалия. Тези помощи трябва да са обаче не целеви, а издействани чрез различните програми.

Пресконференцията на ГОРД в Хасково започна със ставане на крака и едноминутно мълчание в памет на варненеца Пламен Горанов.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини