Министър към Близнаков: Трябваше да ви повиша! Докторът: Не, благодаря!

Министър Атанасова и д-р Близнаков заедно прерязаха лентата на новото отделение

Здравният министър в оставка Десислава Атанасова изрази съжаление, че не е повишила шефа на хасковската болница, след като е такъв добър мениджър. Досегашният здравен №1 бе искрено впечатлена как в условията на криза и рестрикции хасковската болница е успяла със собствени средства да оборудва и открие модерното отделение по инвазивна кардиология. Днес г-жа Атанасова тържествено преряза лентата на отделението, което иначе работи от близо 2 месеца и вече е излекувало над 200 пациенти. 

Спонтанната реакция на министър Деси бе заради лаконичната оценка, която шефът на инвазивната кардиология д-р Орлин Радев даде на шефа си: “Такъв мениджър досега не съм виждал“. А Радев е виждал много, в куп реномирани здравни заведения, последното от които - правителствената болница „Лозенец“. На фона на впечатлената министърка, Близнаков благодари, но поклати глава. После обясни: „Да ме повишат, означава да ме дръпнат в София, а на мен тук ми харесва.“ 

Откриването на новата кардиология е личен триумф за мениджърският екип на хасковската МБАЛ. Инвазивна кариология в Хасково е нямало никога. Което е обричало стотици хасковлии. Така например през двумесечнот оси съществуване в отделението са попаднали 30 инфаркта. Ако хората трябваше да се транспортират до други градове щеше да се загуби т.нар. „Златен час,“ в който пациентът може да се излекува и възстанови без остатък. След него в мнозинството от случаите следва смърт или инвалидизация. 

2 млн. 350 хиляди лева са непосредствените разходи за откриването на кардиологията. Парите са изцяло от собстевни приходи на болницата, без нито лев външно финансиране.  Лъвският пай от средствата е за супер модерния ангиограф-1.8 млн лева. Той дава перспектива дейностите в отделението да се разширят. При намирането на лекари, в Хасково незабавно може да заработи и съдова хирургия. Само че съдови хирурзи не се намират и със свещ, съжалиха д-р Близнаков и д-р Радев. 

Що се отнася до министър Деси, тя дойде, видя и тръгна за друга болница. Преди това вкратце се похвали за своята 1 година като министър. Най-големите и успехи били увеличаване на парите за Спешна помощ, психиатрите и работещите в кръвопреливните центрове. А личното и удовлетворение-от спечелен проект на стойност 16 млн лева за финансиране на специализацията на млади лекари в България. Вече били сключени договори с 300 млади специалисти. Един такъв е хасковлийката Гергана Тодорова, д-р по Ендокринология, току-що започнала специализацията си след завършване на Медицинският университет в Стара Загора. Младото момиче лично благодари за дадения шанс.  

Най-големият комплимент за Десислава Атанасова обаче отправи традиционно критичния към властта управител на харманлийската МБАЛ д-р Динчо Генев. По думите му, министърката е реализирала една отдавнашна идея-общинските болници да получават пари за дейностите свързани с работата на филиалите на ЦСМП. Досега всички консултации, изследвания и рентгени на докараните от линейките, бяха за сметка на бюджетите на лечебните заведения, което сериозно ги ощетяваше финансово.

Г. Христов

Д-р Радев/вдясно/ показва "любимата си рожба/-супер модерния ангиограф
Контролния център и ремонтиран стационар за 30 болни са сред новите придобивки на отделението
Събитието уважиха областният управител, депутати и замкметове на общ Хасково
Както и десетки бъдещи сестри от Медицинския колеж в Хасково
27-годишната Гергана Тодорова ще надгражда уменията си на доктор в хасковската болница
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    90
    9000
    21 -4
    20:19, 7 мар 2013
    Искрено съжалявам, че трябваше да видя уменията на Д-р Г.Тодорова, нямам думи просто!
  • 2
    Ra
    rali
    12 -3
    18:17, 8 мар 2013
    tazi Gergana Todorova dali zanae ot koi krai se darji slu6elkata? Vrazkarite niamat osobenno bade6te moeto momi4e.Pone v tazi profesia.Lekar se stava s rabota i mnogo,mnogo znanie.
Последни новини