Славейковци- първи в общинско състезание по бедствия и аварии

Домакин на Общинското ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“ бе днес ОУ "П.Славейков" в Димитровград.

В него мериха сили седмокласници от СОУ“Любен Каравелов“, СОУ“Васил Левски“, ОУ“Алеко Константинов“ и ОУ“Пенчо Славейков“. Отборите на всяко училище бяха представени  от 4-ма състезатели.

Целта  на надпреварата бе да се провери нивото на придобитите в училище знания, умения и навици за действие в кризисни  ситуации, да се популяризира обучението за защита на населението, да се възпитават подрастващите в сътрудничество и взаимопомощ, както и за разбиране на проблемите на хората от различните континенти, пострадали от бедствия.

Директорът на ОУ“Пенчо Славейков“  Снежана Ангелова откри състезанието, а поздрав отправи главният експерт „Хуманитарни дейности“ в общината Антоанета Шаркова.

Надпреварата протече в два етапа. Първо бе теоретична проверка на знанията чрез решаване на тест.Въпросите бяха групирани в раздели: Природни бедствия, Промишлени аварии и катастрофи, Индивидуални и колективни средства за защита, Пожарна защита, Спешния телефон „112“ и Първа помощ. Времето за работа бе 35 минути.

Практическа проверка на знанията включваше състезателни игри, в които участваха по 3-ма ученици от отбор. Надпреварата се извърши в 5 учебни центъра- „Защита при бедствия“, „Защита при промишлени аварии“, „Индивидуални средства за защита на дихателните органи“, Пожарна безопасност“ и „Първа помощ“. 

Състезателите решаваха казуси за действие в конкретна кризисна ситуация,която трябваше да се опише на телефона за спешни повиквания 112, поставяха противогаз, респиратори, защитни чорапи и ръкавици,  ликвидираха огнище на пожар, оказваха първа долекарска помощ на пострадали, спасяваха „давещ се“.

Жури в състав от учители  оценяваше обективно знанията, сръчността, съобразителността  и екипната работа на участниците. Отборната оценка бе формирана  като сбор от получените оценки от 5-те учебни центъра.Състезанието завърши със зрелищна демонстрация по гасене на пожар  в двора на училището домакин.

Най-добрият отбор в общинския кръг на състезанието бе тозина ОУ“Пенчо Славейков“. На второ място се класираха участниците от ОУ“Алеко Константинов“, а на 3-то място – състезателите от СОУ“Любен Каравелов“.     Отборът на Славейковци бе награден от заместник-  кмета на общината Владимир Митрушев.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Зам.кметът Владимир Митрушев награди част от победителите
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини