Взривът в Орфей от 200 гр тротил

Пораженията са били причинени от 200 гр. тротил

Чейндж бюрото което гръмна вчера сутринта в Орфей е било минирано с 200 грама тротил, съобщават от полицията. Заключението е на специалистите от ДОТИ, които цял ден оглеждаха зоната на взрива. Експлозията унищожи стъкла, дограми и окачен таван в заключеното помещение. Бомбата е била заложена пред входната врата и е избухнала около 5.30 сутринта.

Експлозията съвсем не е била безопасна, коментират специалисти. За сравнение, една ръчна нападателна граната има заряд от 70 до 90 грама тротил и поразява всичко в радиус от 5 метра. Разбира се, унищожителният ефект при нея се дължи главно на сачмите, но чистата сила на 200 грама взрив също е опасна за преминаващите наблизо пешеходци. Само ранният час в иначе много оживения комплекс Веспрем, е предотвратил наличието на жертви.

200 грама тротил е най-често използваното количество в самоделните взривни устройства предназначени за сплашване, показва справка в нет-а за аналогични на хасковския инциденти. Последната бомба от подобен „калибър” гръмна през юли миналата година в стресирания от земетресението Перник. Тя бе заложена под банкомат. Случайно или не, тези устройства почти винаги се детонират около 4-5 сутринта, когато на 99 % няма хора по улиците. Макар и изглеждащо минимално, количеството лесно може да убие човек попаднал на пътя на ударната вълна.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини