Журналисти залепиха устите си пред Съдебната палата

60-70 представители на медиите и обикновени граждани се събраха пред Съдебната палата в знак на протест срещу повторния разпит на журналиста от Mediapool Борис Митов.

Част от хората символично си залепиха устите с тиксо.

Протестът, обявен като "Протест срещу опита на прокуратурата да смачка независимата журналистика", се организира във Фейсбук, където над 1000 души са потвърдили, че ще присъстват.

Днес журналистът бе разпитан от прокурори за втори път, след като в петък (5 април) бе привикан заради публикуваната статия "Българският "Уотъргейт": А кой ще проверява проверяващия?".

В публикацията се говори за нарушения, извършени от заместник-градския прокурор Роман Василев, които са установени от Софийския градски съд (СГС) по делото за подкуп срещу ексвоенния министър Николай Цонев, бившия главен секретар на финансовото ведомство Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров.

Само час след поместването на публикацията Борис Митов бе извикан в Софийската градска прокуратура (СГП) да даде обяснение по повод публикуването на факсимилета на документи по делото. Става дума за искане и разрешение за прилагане на СРС срещу Попов, разписани през март 2010 г. от настоящия главен прокурор и тогавашен председател на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров.

От държавното обвинение настояват да им бъде разкрита самоличността на източника на медията, който е предоставил копия от публикуваните документи.

Пред сградата на Темида днес дойдоха и представители на партията на Меглена Кунева и Тома Биков. Тук е и зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки с още няколко войводи.
Сред протестиращите журналисти беше и Иво Инджев, който си беше залепил табелка с надпис: „Вдигайте си чуковете и сърповете". Този негов призив е отправен към представителите на прокуратурата.

Представителите на гилдията изразиха своите притеснения, че чрез тези си действия прокуратурата се опитва да запуши устата на медиите. Разгневените журналисти се заканиха, че няма да спрат да отразяват нещата такива, каквито са в действителност и категорично се обявиха против подобни акции на държавното обвинение.

Днешният разпит на Борис Митов беше доста по-кратък от първия. Оказа се, че днес прокурорите не са казали нищо за разгласяването на държавна тайна. Митов смята, че казусът за него е приключил, но дали е така това само прокуратурата може да каже.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини