Инвестициите в селските райони разясняваха на среща в Димитровград

Сдружението на селските кметове в Община Димитровград проведе първата си сбирка

Детайлите около новия програмен период от 2014 година на програмата за развитие на селските райони разясниха на среща в Димитровград специалисти от Националната служба за съвети в земеделието- Хасково.

Експерът Тодор Тодоров поясни, че вече са договорени не малки суми за инвестиции в земеделието, като рамката е определило бившето вече правителство.

Реално подаването на документи за новия програмен период може да започне не по-рано от средата на 2014 година. Дотогава, според Тодоров е важна разяснителната кампания по места.

Селата в Димитровградско са били потърпевши от разделението на общините на селски и градски в програмата за селските райони, чийто програмен период изтича тази година.

Експертът припомни, че общини с насенение над 35 000 души не са попаднали в обхвата на програмата. Недалновидното разпределение ще отпадне през 2014 г. и селата от димитровградска община също ще могат да кандидатстват, посочи Тодоро Тодоров.

По думите му, малките населени места ще могат да се възползват от инвестии за развитие и на не земеделски дейности. Става дума за мерките 321 и 322, чиято цел е подобряване качеството на живот в населените места - ВиК ремонти, саниране и подобряване външния вид на улици и сгради по селата.

Бенефициенти по програма от новия период ще са големите общини - те изпълняват, те си наемат подизпълнители и изпълняват обществените поръчки, подчертаха Специалистите от съвети земеделието. Те призоваха управниците от малките населени места да бъдат активни и да подготвят и подават проекти, които имат желание на реализират.

От инициативността на всяка община зависи дали ще бъде подобрен облика на селата и те ще се превърнат в подобие на тези, които срещаме в съседна Гърция, каза още Тодор Тодоров.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини