ООН: Балканите са по-сигурни от Западна Европа

Убийства, грабежи, нападения: дали балканските народи са по-склонни към насилие от западните си съседи? Не, ако вярваме на изследванията. Според едно проучване на ООН например, Балканите са по-сигурни от Западна Европа, предаде ДПА, цитирана от БГНЕС.

В Сърбия се надигнаха гласове за затягане на закона за притежание на оръжие. Причината: преди броени дни 60-годишен сърбин застреля 13 души в едно село на 50 км от Белград. Много хора в страната имат усещането, че живеят в особено склонно към насилие общество. Дали обаче това наистина е така? Какво казват статистиките?

Въпреки разпространените представи на Запад, убийствата с огнестрелно оръжие в бивша Югославия не са толкова често явление в сравнение с останалите европейски страни. Интересен е случаят със Сърбия, където притежанието на оръжие е широко разпространена практика. На сто души в Сърбия се падат 38 огнестрелни оръжия, като по този показател страната се нарежда на пето място в света. Въпреки това на 100 000 жители се извършват по 1,2 убийства. По този показател Сърбия се изравнява със страни като Великобритания, Франция и Холандия.

Ако се обединят данните за всички страни от бивша Югославия, квотата на убийствата нараства до 1,7 души на 100 000 жители и съответства на квотата в държави като Белгия и Чехия. В Европа най-малко убийства се извършват в Словения (0,7 на 100 000 души), а най-много - в Черна Гора (3,5 на 100 000 души). Полицията в балканските страни не е толкова ефикасна, колкото на Запад, но пък е по-многочислена.

Според едно изследване на Бюрото по наркотици и престъпления към ООН, случаите на грабежи, взломни кражби и насилствени нападения на Балканите са значително по-малко, отколкото в Западна Европа. Студията на ООН обяснява и причините за това. Сред тях са значително по-ниската степен на урбанизация на Балканите, по-силният социален контрол, застаряването на балканските нации, многочислената полиция в балканските страни.

Няма как обаче да не се запитаме за следното: дали на Балканите има по-малко престъпници, защото те вече са се "изнесли" на Запад? Изглежда, че и това не е вярно. Защото "балканската популация" в западноевропейските затвори намалява.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини