Деница Сачева дари църква и джамия

С дарения от лични средства за вековна църква и новострояща се джамия водачът на листата на коалиция Демократи за силна България – Български демократически форум Деница Сачева и вторият Николай Балканов, отидоха в села Лешниково и Шишманово.

Това е първото им посещение в 29 МИР, извън областния град Хасково. Затова и са решили жестовете им да са носят символика. "С даренито от лични средства, не с партийна субсидия искаме да покажем, че личният пример е по-важен."

Към стария и новия храм Сачева се насочила с помощта на майка си, която издирила от архива на пресата в Народната библиотека интересни събития от последната година за Хасковски регион.

Сред тях е и нерадостната участ на старата църква в с. Лешниково, която има 133-годишна история, но е под угрозата да бъде изравнена със земята. Местните хора - едва 69 души, предимно възрастни, с годините все по-трудно успявали да поддържат храма “Успение Богородично“ и той започнал да се руши.

За последно палили свещички в църквата си на Великден през 1997 година и после напуснали храма, защото щял да се срути буквално върху главите им.

16-години по-късно от вековната християнска обител са останали само основите, закрепена е и камбанарията, която хората със сетни усилия успели да измажат. Иконите от църквата са изнесени и складирани в дома на леля Недка Петкова. Тя е определена за пазител на ликовете на светиците, защото е от църковното настоятелство и е правнучка на някогашния поп на Лешниково.

Трогната от историята на лешниковската църква, Сачева решила това да е сред първите места в Хасковско, което ще посети при обиколката си.

С надежда в очите тя беше посрещната в селцето от малцината местни жители, кметския наместник Милена Иванова и отец Живко.

Кандидат-депутатът предаде паричното дарение на отчето с пожеланието още хора да последват примера й. Като следваща стъпка Сачева обеща на местните, че ще търси начин и чрез Българския дарителски фонд за обявяването на кампания за възстановяването на храма.

След срещата си в Лешниково, кандидатите на ДСБ посетиха и близкото село Шишманово, където бяха посрещнати от местния имам Мустафа Хатиб. Те занесоха дарение за джамията, чийто строеж е почти към края си. Молитвеният дом е единствения за този район. Всичко е изградено от дарения.Досега най-близкото място, където мюсюлманите ходели да се помолят, било Хасково. Надяват се, че джамията им ще отвори врати през септември и ще е готова за големия празник Рамазан байрям.

Парите от кандидат-депутатите, които са първите християни с лепта за джамията, ще отидат за довършителните работи по 22-метровото минаре.

„ Дарихме за църква, за да обърнем внимание на християнските ценности, а за джамията -за да подадем ръка към хората, които изповядват друга вяра. Само с подадена ръка, можеш да очакваш подадена и отсреща.“, каза на изпроводяк в Шишманово Деница Сачева.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини