Всички партии да се разберем, че няма да пестим пари от децата, поиска Драгомир Стойнев

Не трябва да пестим пари от децата. Всички политически сили трябва да се обединим около обща програма, която да се противопостави на демографския срив и да подкрепи раждаемостта и младите семейства”, каза пред майки в Димитровград Драгомир Стойнев, водач на листата на Коалиция за България.

Според него, демографския срив е проблем на националната сигурност -„Топим се като нация, ако продължаваме в същия темп след 20 години ще останем около 4,5 милиона, а светът ще наближи 9,5 млрд. население според доклада на ООН. Тогава какъв фактор ще сме, каква икономика ще правим?”

Младите жени споделиха трудностите, с които се сблъскват при отглеждане на децата си.

„Налагало се е да вземаме пари на заем от бабите си за памперси, защото парите, които получаваме свършват още на първата седмица”, споделиха те по време на срещата.

Когато се преброяваше българското население, излезе доклад на НСИ, според който 80% от домакинствата са готови да имат второ дете, само при държавна подкрепа, припомни Стойнев.

Бях единственият депутат, който прие българските майки, когато протестираха в парламента и приех техните предложения, които в голямата си част съвпадаха с предлагани от мен законодателни инициативи. Това са всяко обезщетение за отглеждане на дете от една до две години да следва минималната работна заплата - да бъде равно вече на  310 лв.

Тези предложения са залегнали в и пакета от мерки на Коалиция за България. В него е записано още, че съобразно възрастта ще се начисляват и детските добавки, ще бъде ревизиран и подоходния критерий за отпускането им. „Имало е случаи, в които не можем да посрещнем разходите си по децата си в началото на учебната година”, споделиха майки. Стойнев се ангажира с отпускането на еднократна помощ за всички първокласници в съответствие с минималната работна заплата.

Ако не изпълним обещанията си след изборите, знаете кой да държите отговорен. Моята битка в подкрепа на децата и майките не е от вчера, за съжаление в миналия парламент всички законопроекти в тази посока удряха на камък”, заяви водачът на листата на червената партия.

По-късно Стойнев се срещна и с представители на читалища от община Димитровград. Жалко е, че се подценява читалищната дейност. Стойнев смята, че читалищата могат да бъдат факторът, който да прибере децата от улицата и да ги извади от виртуалния свят.

На срещата присъства и Венцислав Велев, експерт по читалищна дейност и културна политика, преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Според него, на ниво администрация читалищата са забравени – липса информация за възможности за развитие и финансиране, както и конкретна подкрепа за дейността. Отпусканите бюджети не са достатъчни, но останалите възможности не се използват пълноценно, смята Велев.


Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини