5 начина да хакнат живота ви. Наистина

Хакерските атаки са неприятно нещо, но обикновено това, около което се шуми най-много са изтекли пароли и лични данни. Не е малко, но все пак не е човешки живот, си мислите вие. Но грешите, припомня PopSci.

С нужната комбинация от находчивост, компютърни умения и технологични ресурси опитните хакери могат директно да посегнат на човешки живот. Сценариите са с различна вероятност, но не бива да отхвърляме нито един от тях, особено предвид темповете, с които се развива техниката.

1. Хакване на пейсмейкър

Операцията: Хакването на пейсмейкър изглежда като сюжет на холивудски sci-fi трилър. Да убиеш някого като поемеш контрол върху медицинския уред, който управлява сърцето му - та това не звучи като нещо, което е възможно в реалния живот. Оказва се обаче, че и подобен метод бе демонстриран миналата година в Австралия чрез вирус, който може да зарази всяко сърце с електронната джаджа в радиус от 15 метра.

Заплахата: Ограничена до конкретния обект на атаката. За целта човекът трябва да ползва пейсмейкър, а на хакерът ще му трябват доста повече умения от компютърната грамотност и интернет връзката. Предполага се, че ако искате да елиминирате някого със сигурност има и по-лесни начини. Това е Холивуд, но не толкова защото е невъзможно, а защото просто не е ефективно.

2. Сваляне на самолет

Операцията: Перспективата за овладян от терористи самолет събужда тежки спомени, но във време, в което въздушните машини практически могат да се управляват сами, възможностите за тяхното отвличане са доста повече. На скорошното хакерско изложение в Амстердам вече бе демонстрирано как може да получите контрол върху летателната система само с помощта на приложение за Android. Малките корпоративни самолети са по-уязвими от пътническите благодарение на възможностите за комуникация, които предлагат на своите VIP пасажери.

Заплахата: Технологичната уязвимост на самолетите определено е тревожна, но за щастие след 11 септември 2011 г. не сме виждали подобни инциденти. Това обаче не означава, че трябва да отхвърлим тази опасност, така че бдителността в това отношение трябва да бъде изключително висока.

3. Срив на токоподаването

Операцията: Един мащабен удар по електрическата система може да има по-големи последици отколкото бихте предположили. Магазини и болници спират работа, климатици блокират, камерите за наблюдение отказват, транспортът изпада в хаос. Изследване на човешките щети в резултат на голямата авария в Ню Йорк през 2003 г. показва, че поне 90 смъртни случая могат да бъдат директно свързани с инцидента. Аварията бе причинена от дребна неизправност в системата на регионална електрическа компания, но остави без ток почти 55 милиона души в продължение на 3 дни.

Заплахата: Идеалният вариант за хакерите в този случай е да ударят малка регионална компания и да проследят как аварията се разпространява спираловидно в по-голям мащаб. В последните години обаче повечето електрически компании приеха доста добри мерки за сигурност и това прави по-сериозните атаки трудно осъществими. Ако такава все пак се случи, тя очевидно ще бъде дело на голяма злонамерена група, разполагаща с огромни ресурси.

4. Предизвикване на авто катастрофа

Операцията: Същата електронна система, която предпазва автомобила ви от крадци, може да го направи уязвим за кибератаки. Още през 2010 г. бе демонстрирано как инсталираното в колата физическо устройство може да бъде използвано от злонамерени лица, за да получат контрол над машината. Системи като OnStаr, които могат сами да управляват автомобила при кражба, могат да бъдат управлявани по безжичен път. Това включва отдалечено активиране на спирачки, фарове и двигател, а това вече е опасно.

Заплахата: Подобно на пейсмейкър атаката и тук номерът е да създадете комплексен план и да съберете нужната информация както за автомобила, така и за возещия се в него. Изисква време, но определено е постижимо за хора с нужните умения. Заплахата тук е сериозна.

5. Атентат с дрон

Операцията: Дроновете - тези малки дистанционно управлявани летящи роботи - се коментират доста в последно време, а освен че са добр имашини за разузнаване те имат и един сериозен недостатък - относително лесно могат да бъдат отвлечени чрез хакване в комуникационната система и задаване на грешни GPS координати. Това се случи веднъж с американския разузнавателен дрон RQ-170, който бе пленен в Иран, но миналата година студенти от Университета на Тексас в Остин отвлякоха по подобен начин един робот.

Заплахата: От 2015 г. американската Федерална авиоагенция официално ще открие въздушно пространство и за дроновете, което автоматично означава, че техният брой във въздуха ще се увеличи. А с това нараства и опасността от хакерски атаки срещу тях. Имайки предвид, че засега не е възможно да управлявате едновременно повече от един робот и че размерите им като цяло са малки, подобна атака ще бъде сведена до един или двама души. Въпреки това смъртта и разрушенията от нарочно блъснат или свален от въздуха летателен обект трябва да бъдат приети съвсем на сериозно

Източник: obecti.bg

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини